Najbolji srpski teniser i od sutra ponovo prvi na svetu nije uspeo da osvoji petu titulu na Masters turniru u Parizu.

Jučerašnji tročasovni maraton protiv Rodžera Federera uzeo je danak i nije dozvolio Novaku da pokaže tenis koji ga je krasio u prethodna tri meseca.

U finalu „Rolex Paris Masters“-a Novak je poražen od mladog Rusa Karena Kačanova (ATP #18) rezultatom 5:7, 4:6.

Novak je bolje ušao u meč od svog rivala, u četvrtfom gemu iskoristio četvrtu brejk loptu i poveo sa 3:1. Od tog trenutka na Novakovov telu su bili vidljivi sve veći znakovi umora. Kačanov je vratio brejk i izjednačio na 3:3. Ruski teniser je u jedanaestom gemu još jednom oduzeo servis Novaku i nakon svog servis gema posle 57 minuta došao do osvajanja prvog seta.

Kačanov je u drugom setu nastavio da drži neverovatan procenat ubačenih prvih servisa, čime svoj početni udarac ni u jednom trenutku nije doveo u opasnost. Prvi brejk Rusu je pripao u trećem gemu, a ta prednost omogućila mu je da sedam gemova kasnije dođe do najvećeg uspeha u karijeri – osvajanja prve Masters titule.

„Nažalost nisam se oporavio od napornog polufinala. Ali, ne želim da pričam o tome, već o Kačanovu koji je igrao dobro tokom cele nedelje i apsolutno je zaslužio pobedu danas“, rekao je Novak i dodao: „On je mlad, talentovan teniser, ali već se dokazao kao vrhunski igrač. Pokazao je danas sjajan kvalitet i siguran sam da ćemo ga viđati u završnicama turnira u budućnosti“.

Statistika: as poeni (5-9), dvostruke servis greške (1-2), direktni poeni (18-31), neiznuđene greške (24-27). Finalni duel trajao je jedan čas i 37 minuta.

Na novoj ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak, 5. novembra Novak će se posle dve godine ponovo naći na samom vrhu sa 8.045 poena, što je 565 više od drugoplasiranog Nadala.

Noleta do kraja 2018. godine očekuje nastup na još jednom turniru, ATP World Tour finalu, koje će do 11. do 18. novembra okupiti osam najboljih tenisera iz minule sezone (Novak, Nadal, Federer, Zverev, Anderson, Čilić, Tim i Nišikori).

Završni turnir se od 2009. godine održava u Londonu (O2 arena), a Nole je petostruki šampion (2008, 2012, 2013, 2014. i 2015.).

Prošle godine Novak nije učestvovao pa će imati priliku da se domogne maksimalnih 1500 poena i učvrsti se na poziciji broj 1 svetske rang liste.

Podeli post