Vimbldon: Novak se protiv Federera bori za sedmu Gren Slem titulu i povratak na svetski tron!

Auto Draft

Pobedom u polufinalu Vimbldona nad bugarskim teniserom Grigorom Dimitrovim, Novak je odbranio finale iz 2013. godine i približio se na samo jedan korak od osvajanja druge titule na najprestižnijem turniru i povratku na prvu poziciju ATP liste.

Taj korak se zove Rodžer Federer, sedmostruki šampion ovog turnira i trenutno 4. teniser sveta.

Finale Vimbldona odigraće se u nedelju, 6. jula sa početkom u 15 časova (po našem vremenu), a Novak i Rodžer odmeriće snage po 35. put u karijeri (trenutno je 18-16 za Švajcarca).

Dvojica tenisera su se u prošlosti samo jednom sastala na Vimbldonu. Bilo je to 2012. godine u polufinalu, kada je Federer slavio rezultatom 3:1. To je ujedno bio i njihov jedini susret na travi.

„Imam veliku motivaciju da osvojim ovaj Gren slem, to bi mnogo značilo za mene na mentalnom planu. Ne želim da zvuči kao da nisam zadovoljan plasmanom u finale, to je samo po sebi veliki rezultat. Znam da mogu da osvojim titulu, u poslednje vreme sam gubio finala, ali to je proces učenja i sve dolazi iz glave, na kraju krajeva, morate uvek da budete na najvećem nivou igre, mentalno sveži i motivisani, smireni i usresređeni. Mnogo stvari treba da se poklopi kako bi se osvojio Gren slem, to je razlog zašto mnogi dobri igrači u prethodnom periodu nisu uspeli to, a sa druge strane imate primer Rodžera Federera. On je osvojio mnogo Gren slemova i to je neverovatan uspeh“, rekao je Novak na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Do finala ovogodišnjeg Vimbldona Novak i Rodžer stigli su zahvaljujući pobedama u šest mečeva.

Na putu do svog 14. Gren Slem finala Novak je redom sa turnira ispraćao: Golubjeva, Štepaneka, Simona, Congu, Čilića i Dimitrova. Njegov rival je bio bolji od Lorencija, Milera, Hiralda, Robreda, Vavrinku i Raonića.

Novak, prvi nosilac, u Londonu je pretrpeo gubitak četiri seta, dok je Federer izgubio svega jedan (od Vavrinke).

Ove sezone, Novak je osvojio tri ATP titule, jednu više od svog rivala. Naš teniser je u svoju kolekciju dodao tri Mastersa: Indijen Vels, Majami i Rim, dok je Federer trijumfovao u Dubaiju i Haleu.

Ako pobedi u nedelju Novak će posle nešto više od devet meseci svrgnuti sa trona Španca Rafaela Nadala i vratiti se na prvo mesto svetske rang liste. Trijumf u finalu donosi novih 800 ATP poena, zahvaljujući kojima bi Novak u ponedeljak bio u plusu za 460 poena.

Fotografija: AP

Podeli post