Pobedom u rekordnom 78. Masters polufinalu Novak se približio na korak od osvajanja pete titule na „Rolex Shanghai Masters“-u.

Deseti put u karijeri u isto toliko duela Novak je nadigrao Amerikanca Tejlora Frica (7) i posle 6:4, 7:6 (8:6) obezbedio mesto u finalu Šangaja gde će se u nedelju boriti za 100. trofej u karijeri.

Tokom jednog časa i 55 minuta igre Novak Fricu nije dopustio da dođe do ijednog brejka.

Vlasniku 24 gren slem titule se već u uvodnom gemu ukazala prilika da dođe do brejka jer je na servis protivnika imao 0:40. Ipak, uspeo je Amerikanac da se izvuče i osvoji taj gem. U petom gemu Novak je ponovo imao 0:40 na Fricov servis, ali je ovog puta iskoristio drugu šansu i poveo sa 3:2, zatim i potvrdio za 4:2. Prvi set je posle 38 minuta igre pripao trenutno četvrtom igraču ATP liste.

Odličan servis pratio je Novaka i na početku drugog seta. Prvu velike šanse propustio je u petom gemu kada je imao tri brejk lopte. Fric je u ovom setu bio mnogo bolji nego u prvom i pružio jak otpor. U osmom gemu je došao do prvih brejk lopti, ali je Novak obe uspeo da neutralizuje i izjednači na 4:4. Pri vođstvu američkog tenisera od 6:5, Novaku je ukazana medicinska pomoć zbog bolova duž leve noge i donjih leđa. Po povratku na teren, izborio je igranje taj-brejka, a tamo spasio set loptu (na servis rivala) i dobio ga rezultatom 8:6 posle 77 minuta.

Statistika: as poeni (7-6), dvostruke servis greške (0-5), direktni poeni (28-21), neiznuđene greške (17-17), broj osvojenih poena (82-73).

Prvi teniser sveta, Janik Siner, biće Novakov rival u borbi za 41. Masters titulu u karijeri u nedelju od 10.30h po srednjeevropskom vremenu.

Siner je u polufinalu bez izgubljenog seta savladao Čeha Tomasa Mahača (6:4, 7:5).

Biće to osmi okršaj Novaka i Janika u karijeri. Srpski teniser vodi 4-3, a poslednji susret pripao je Italijanu u polufinalu ovogodišnjeg Australijen Opena.

Fotografija: Profimedia

Podeli post