Novak nije uspeo da trijumfuje u finalu Masters turnira u Šangaju i dođe do 100. titule u karijeri, pete u drugom po veličini gradu u Kini.

Najbolji teniser sveta Janik Siner savladao je Novaka u meču odluke rezultatom 7:6 (7:4), 6:3 posle jednog časa i 37 minuta.

„Moram da izrazim zahvalnost kineskim navijačima, među najstrastveniji su, veliko je zadovoljstvo da budemo ovde, čekaju nas ispred hotela, mnogo poklona sam dobio. Zadovoljstvo je biti u Šangaju ovde, imao sam mnogo uspeha u Kini tokom karijere, nedostajalo mi je da igram ovde, nisam igrao ovde pet godina. Čestitam Janiku, bio je predobar, prebrz i prejak za mene danas, imao si izuzetnu godinu i zaslužio si ovo. Čestitam Janikovom timu, znam neke momke tamo (smeh), svaka čast. Sjajan tim i drago mi je da radite ovde. Takođe je lepo videti Rodžera“, poručio je Novak.

Oba igrača su tokom prvog seta odlično servirala, onemogućivši tako onog drugog da dođe do brejk šansi. Novak je u taj-brejku odigrao nešto slabije, napravio nekoliko grešaka koje su ga, posle ukupno 56 minuta igre, koštale prvog seta.

Novakov nivo koncentracije vidno je opao u drugom setu. Italijan je nastavio da sjajno servira i igra precizno i agresivno, a rezultat u vidu brejka stigao je u četvrtom gemu. Jedini brejk u susretu sačuvao je do kraja i zasluženo slavio.

„Težak meč, igrati protiv Novaka je jedna od najtežih stvari koje imamo u sportu i jako sam srećan kako sam ovo uradio. On je sjajno servirao u prvom setu i nisam mogao da pronađem način kako da ga brejknem. Odigrao sam veoma dobar taj-brejk i to mi je dalo samopouzdanje i dobio sma drugi set i jako sam sreća zbog igre tokom čitavog turnira, ovo je specijalno za mene. Teško je reći koja je tajna jer on nema slabosti. Samo morate iskoristiti mali broj prilika koje vam on daje, ali ih nema mnogo. Tokom čitavog meča ih nije dao mnogo. Verovao sam u svakom trenutku u sebe, on je legenda našeg sporta. Jako je teško igrati protiv njega i zato sam veoma srećan“, rekao je Siner o Novaku posle meča.

Statistika: as poeni (4-8), dvostruke servis greške (0-0), direktni poeni (12-22), neiznuđene greške (23-23), broj osvojenih poena (60-65).

Plasman u finale Šangaja trebalo bi da bude dovoljan za Novakovo učešće na završnom turniru u Torinu. Trenutno se nalazi na šestoj poziciji sa 3.910 poena, a kad se završi poslednji Masters u sezoni, u Parizu, biće poznata imena svih osam učesnika.

Sledeći meč Novaka očekuje već u četvrtak, 17. oktobra kada će nastupiti na egzibiciji „Six Kings Slam“ u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije.

Rival će mu biti pobednik meča Janik Siner – Danil Medvedev.

Fotografija: Profimedia

Podeli post