Pobedom nad Kasperom Rudom u finalu Nitto ATP Finala u Torinu rezultatom 7:5, 6:3, Novak je osvojio šestu titulu na završnom Masters turniru i tako izjednačio rekord Rodžera Federera.

Da li znate?

Zanimljivi podaci, važni rekordi i jedinstvena statistika Noletove karijere.

Novak je na prvom mestu večne liste tenisera po broju nedelja provedenih na br.1 (387) ispred legendi i velikana tenisa poput Federera, Samprasa, Lendla, Konorsa, Nadala, Mekinroa, Borga, Agasija… Oborio je i rekord Štefi Graf (377) i sada je neprikosnoveni vlasnik rekorda u celokupnoj istoriji tenisa.

Trijumfom na AO u Melburnu Novak je došao do 93. titule u karijeri čime se izdvojio na četvrtom mestu večite liste. Ispred njega su samo Džimi Konors (109), Rodžer Federer (103) i Ivan Lendl (94).

Trijumfom nad Stefanosom Cicipasom u finalu Australijen Opena (6:3, 7:6, 7:6), Novak je sa 22 osvojene Gren Slem titule na prvom mestu večite liste zajedno sa Špancem Rafaelom Nadalom.

Đoković je u profesionalnoj karijeri dobio 1054 meča, a izgubio 209. Do sada je osvojio 93 titule.

Osvajanjem sedmog Vimbldona 10. jula 2022. godine, Novak se izjednačio sa Pitom Samprasom po broju osvojenih trofeja na najprestižnijem teniskom turniru.

Pobedom u polufinalu Vimbldona 2022. nad Kameronom Norijem, Novak se plasirao u rekordno 32. gren slem finale.