1999

Još dok je išao u školu, umesto da ostane u školskom igralištu i igra se sa drugom decom, Novak je trčao kući da bi se spremio za trening. Kiša, sneg, raspusti, rođendani, ništa nije moglo da ga spreči da sa Jelenom razmenjuje loptice. I u jednom trenutku kada je previše napredovao, Jelena je posavetovala Novakove roditelje: „Ako želite da dalje napreduje, mora da ide iz zemlje.”

U Srbiji je tih godina vladala teška ekonomska i politička situacija. Odluka je bila teška, ali jedina racionalna. Sa 13 godina, Novak je otišao u Minhen, u akademiju koju je vodio čuveni trener Nikola Pilić.

“Neverovatno je koliko je bio fokusiran na tenis od prvog dana dolaska u kamp. Nikad nisam voleo da prognoziram da li će neko uspeti ili ne, ali za Noleta sam znao da će biti najbolji!” – Nikola Pilić.

Narednih nekoliko godina Novak je putovao iz Srbije na treninge u akademiju Nikija Pilića. Prve godine boravka u Nemačkoj ostajao je dva meseca, zatim se na tri meseca vraćao u Srbiju, pa odlazio ponovo u Nemačku na mesec dana. Odlaci i dolasci kao način života trajali su neko vreme, sve dok nije počeo da postiže odlične rezultate.

Podeli post