2012

Sezonu ponovo počinje ubedljivo na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je najpre u žestokoj borbi, posle 4 sata i 50 minuta igre, pobedio Endija Mareja, a zatim u šestosatnom finalu i Rafaela Nadala. To je ujedno i najduže finale u istoriji grend slem turnira (5 sati i 53 minuta).

Novaku Đokoviću je dodeljena najprestižnija sportska nagrada – Laureus, za najboljeg sportistu planete, glasovima Akademije čiji su članovi najveće sportske legende sveta svih vremena,.

Država Srbija odlikovala ga je najvećim državnim odlikovanjem – Karađorđevom zvezdom prvog stepena, za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije.

Novak osvaja turnir u Majamiju bez izgubljenog seta – pobedivši Mareja u finalu. Ovim upehom pridružio se teniskim legendama Andreu Agasiju i Pitu Samprasu, koji su jedini osvojili ovaj turnir tri i više puta. Titula u Majamiju je 30. u njegovoj karijeri, a 11. sa Masters turnira.

U mesecu aprilu našao se među 100 najuticajnijih ljudi na svetu u prestižnoj listi koju je tradicionalno objavio časopis “Tajm”.

Usledila je serija turnira na šljaci, a Nole je igrao finala u Monte Karlu, Rimu i po prvi put u karijeri na Rolan Garosu.

Krajem maja Novak je postao globalni brend ambasador japanskog proizvođača sportske odeće i opreme „UNIQLO“, jednog od najprestižnijih svetskih brendova.

3. jula navršio je tačno 365 dana na poziciji broj 1 svetske rang liste. Na Vimbldonu nije uspeo da odbrani titulu, pošto je poražen u polufinalu od Rodžera Federera, kasnijeg šampiona.

Odmah posle trećeg Gren Slema Nole je dobio ESPY nagradu u kategoriji NAJBOLJI TENISER za dostignuća u prošloj kalendarskoj godini.

Na Olimpijskim igrama u Londonu Novak je nosio zastavu Srbije. U meču za bronzanu medalju poražen je od Huana Martina del Potra.

Potom je uspešno odbranio titulu na Rodžers kupu pobedom nad Rišarom Gaskeom u finalu rezultatom 6:3, 6:2. Ovo je bio Novakov treći trofej na kanadskom Mastersu. Nedelju dana kasnije srpski teniser je po četvrti put u karijeri bio učesnik finala Sinsinatija.

Na Otvorenom prvenstvu SAD Novak je igrao treće uzastopno finale, u kome je poražen od Britanca Endija Mareja posle pet setova.

Dva dana nakon US Opena, Novak Đoković Fondacija prikupila je 1.400.000 dolara za decu Srbije na prvoj dobrotvornoj večeri u Njujorku.

Na azijskoj turneji Novak je ostvario maksimalnih deset pobeda, osvojivši najpre titulu u Pekingu, a potom i na Mastersu u Šangaju, gde je spasio pet meč lopti i savladao Endija Mareja 5:7, 7:6 (13:11), 6:3 u neverovatnom finalu. Osvajanjem „Shanghai Rolex Masters“-a, Novak je postao prvi igrač kome je pošlo za rukom da trijumfuje na sedam od devet Masters 1000 turnira.

U ponedeljak, 5. novembra Nole se vratio na poziciju broj 1 svetske rang liste.

Dobitnik je dva izuzetna priznanja za 2012 godinu: ARTUR EŠ HUMANITARAC GODINE, koje se dodeljuje za izuzetne humanitarne doprinose i nagrade ATP WORLD TOUR NO.1, koju dobija teniser koji završi sezonu na mestu broj jedan svetske rang liste.

U finalu završnog turnira u Londonu Novak je posle fantastične borbe savladao Rodžera Federera rezultatom 7:6, 7:5 i tako na magičan način stavio krunu na još jednu sezonu iz snova.

Najuspešniji teniser u 2012. godini je drugu sezonu zaredom završio na prvom mestu svetske rang liste.

Podeli post