2020

Teniska reprezentacija Srbije je na čelu sa Novakom osvojila inauguralno izdanje ATP kupa koji je od 3. do 12. januara održan u tri australijska grada (Brizbejn, Pert i Sidnej). Novak je u finalu najpre savladao Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 7:6, da bi potom je u paru sa Viktorom Troickim doneo Srbiji konačnu pobedu nad Španijom i titulu.

Tri nedelje kasnije, Novak je odbranio titulu na Australijen Openu i došao do rekordnog, osmog trofeja u Melburnu. U finalu je posle velike borbe savladao Dominika Tima rezultatom 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 i obezbedio povratak na poziciju broj jedan svetske rang liste.

Nakon trijumfa na ATP kupu i Australijen Openu, najbolji teniser sveta se popeo na šampionsko postolje i na turniru u Dubaiju, što je njegova peta titula u ovom gradu. Nole je u finalu srušio Grka Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:3, 6:4.

Posle šest meseci pauze koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, Novak se vratio na teren i osvojio drugu titulu na Masters turniru u Sinsinatiju. Prvi reket sveta i prvi nosilac je u finalnom meču slavio protiv Miloša Raonića rezultatom 1:6, 6:3, 6:4 i tako došao do četvrte titule u 2020. godini, 80. u karijeri. Novak je trijumfom na turniru postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio svaki Masters turnir barem dva puta!

Na najbolji mogući način Novak je okončao jedini pripremni turnir za Rolan Garos. Pobedom u finalu nad Argentincem Dijegom Švarcmanom rezultatom 7:5, 6:3, najbolji teniser sveta osvojio je peti put u karijeri Masters turnir u Rimu. Trijumfom u „večnom gradu“ Novak je postavio novi rekord. Postao je teniser sa najvećim brojem osvojenih Masters turnira – 36.

Srpski teniser će 2020. godinu završiti na prvom mestu ATP liste, čime će izjednačiti rekord Pita Samprasa po broju završenih godina na liderskoj poziciji (6). Kao 33-godišnjak, Novak je najstariji teniser koji je godinu završio na prvom mestu svetske rang-liste.

Podeli post