2023

Ako se po jutru dan poznaje… Novak je u finalu svog prvog zvaničnog turnira u 2023. godini srušio 33. tenisera sveta, Sebastijana Kordu iz SAD rezultatom 2:1, po setovima 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 6:4 i 92. titulom u karijeri zaokružio sjajnu nedelju u Adelajdu.

Tri nedelje kasnije, Novak je pobedom u finalu nad Stefanosom Cicipasom rezultatom 6:3, 7:6, 7:6 osvojio istorijsku, desetu titulu na Australijen Openu i vratio se na prvo mesto svetske rang liste. Titula u Melburnu Novakova je 93. u karijeri i 22. u gren slem kategoriji, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

U nedelju, 11. juna Novak je osvojio treću titulu na Rolan Garosu pobedom u finalu nad Kasperom Rudom rezultatom 7:6 (7:1), 6:3, 7:5 i tako postao najstariji šampion drugog gren slema sezone. Trijumfom u meču odluke na Otvorenom prvenstvu Francuske Novak se vratio na mesto broj 1 svetske rang liste i došao do rekordne 23. gren slem titule čime je i zvanično potvrdio status najboljeg tenisera u istoriji. Do ove titule, prvo mesto je delio sa Špancem Rafaelom Nadalom (22). I to nije sve. Novak je osvajanjem Roland Garosa postao prvi teniser u istoriji koji je svaki gren slem turnir osvajao barem tri puta! Dva dana ranije je plasmanom u finale ostvario još jedan podvig i postao jedini igrač koji je na svim gren slem turnirima došao minimum sedam puta do finala.

Pobedom nad Karlosom Alkarazom u epskom finalu Sinsinatija (tri sata i 49 minuta) rezultatom 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4), Novak je došao do rekordne 39. Masters titule i ukupno 95. u karijeri. Plasmanom u četvrtfinale ovog turnira obezbedio je učešće na završnom turniru u Torinu.

Najbolji teniser svih vremena savladao je 10. septembra Danila Medvedeva rezultatom 6:3, 7:6 (7:5), 6:3 u dramatičnom finalu Otvorenog prvenstva SAD i došao do četvrte titule na US Openu, rekordne 24. gren slem i 96. u karijeri! Titulom na poslednjem gren slemu sezone Novak je postao najstariji osvajač turnira u pojedinačnoj konkurenciji i treći teniser koji je u istoj godini osvojio Australijen Open, Rolan Garos i US Open. Novak će na novoj ATP listi u ponedeljak, 11. septembra započeti 390. nedelju na prvoj poziciji.

Fantastičnu i veoma izazovnu nedelju u prestonici Franuske Novak je 5. novembra krunisao sedmom titulom na „Rolex Paris Masters“-u koji je tako postao najuspešniji masters u karijeri najboljeg tenisera svih vremena. Novak je u finalu Pariza bez izgubljenog seta nadigrao 17. igrača sveta Grigora Dimitrova rezultatom 6:4, 6:3. 50. dobijeni meč Novaka u 2023. godini doneo mu je rekordnu 40. masters titulu, ukupno 97. u karijeri.

I zvanično je najbolji u 2023. godini! Novak je osvojio Nitto ATP finale u Torinu pobedom nad Janikom Sinerom u finalu rezultatom 6:3, 6:3. Ovim je Novak došao do sedme titule na završnom turniru čime je postavio novi rekord koji je delio sa Rodžerom Federerom!

Podeli post