Adam Helfant za Večernje Novosti: ATP se ponosi Serbia Open-om!


Turnir u Beogradu je još mlad, ali je sve vrhunski priređeno, podignut je nivo i dostignuti standardi – kaže Adam Helfant, prvi čovek Asocijacije teniskih profesionalaca za „Večernje Novosti“.

OSAMDESET i pet miliona evra godišnje samo od nagradnih fondova od profesionalnih turnira prođe kroz ruke izvršnog direktora i predsednika ATP tura, danas najmoćnije teniske organizacije na svetu.

Tome treba dodati i barem pet puta veću cifru kada je reč o sponzorima i raznim kompanijama koje ulažu u beli sport na globalnom nivou. Pri tom, daleko važnije od upravljanja tolikim novcem je pravi odnos prema igračima, koji se u okrilju ATP tura osećaju kao kod kuće.

Sva ta odgovornost i obaveze nisu uplašile Adama Helfanta, prvog čoveka ATP, koji je u ekskluzivnom intervjuu „Novostima“ poručio da u celom sistemu Srbija zauzima važno mesto, na koje je izuzetno ponosan.

- Nema sumnje da su uspesi srpskih tenisera poslednjih godina zadivili ceo svet, pa i nas u ATP turu. Naravno, sve je to zaokruženo i trijumfom u Dejvis kup takmičenju prošlog decembra. Novak Đoković je već nekoliko sezona jedan od najboljih igrača planete, a u isto vreme uspeo je da bude vođa vašeg nacionalnog tima na najvećem mogućem nivou. Ali, veoma je dobro što Srbija ima i druge igrače pored njega. Tu su Viktor Troicki i Janko Tipsarević, koji se probijaju ka vrhu na svoj način, a u konkurenciji dublova Nenad Zimonjić se dokazao kao jedan od najboljih takmičara u igri parova koje tenis ima. Uostalom, sezonu 2010. je završio osvojivši Barklis ATP finale u Londonu – kaže Helfant.

Koliko dugo smatrate da će trajati fenomen srpskog tenisa?

- Igrači iz vaše zemlje ostvaruju sjajne uspehe na ATP turnirima poslednjih godina, što je izvanredna stvar. Ipak, mi se iskreno nadamo da će država Srbija, videvši rezultate koje Đokovićeva generacija ostvaruje na najvećim događajima na turu, učiniti sve što može da podstakne nove generacije da se bave ovim sportom.

Koliko ste zadovoljni našim jedinim ATP turnirom „Srbija Openom“?

- Ponosni smo što se jedan od ATP turnira iz serije 250 održava baš u Srbiji. Ovo takmičenje je još prilično mlado, ali je organizacioni tim odradio odličan posao kako bi u relativno kratkom vremenskom roku sve priredio na najbolji način, podigao nivo i dostigao standarde. Želimo im da nastave u tom stilu i da „Srbija open“ još dugo ostvaruje uspehe.

Već ste bili u našoj zemlji, i to pre dve godine?

- Da, posetio sam turnir u prvoj godini njegovog postojanja, kada sam zadovoljan napustio Beograd. Ako mi obaveze dozvole i ako se pojavi ta mogućnost u mom rasporedu, bilo bi sjajno da opet dođem i budem gost takmičenja.

Kakvo imate mišljenje o Novakovim igračkim, ali i ljudskim vrednostima?

- Sreli smo se više puta. Njegova ostvarenja na terenu govore sama za sebe, a mene je impresionirao i ponašanjem van terena. Novak je aktivno učestvovao i u razvoju tenisa time što je bio član Saveta ATP igrača od 2008. do 2010. Ponosni smo na to što je doprineo pozitivnom imidžu tenisa širom sveta.

Podeli post