AP: Đoković neporažen ulazi u sezonu šljake


Photo: Getty Images

Ustajući iz svoje stolice na kraju poslednje promene strana, Novak Đoković je poskočio do osnovne linije, pokazujući da mu je ostalo dovoljno života u nogama da dokrajči nemilosrdnog Rafaela Nadala.

Đoković je uradio upravo to, pobedivši Nadala u iscrpljujućem finalu drugi put u tri nedelje, i tako ostao neporažen ove godine.

Pobeda na Sony Ericsson Open-u obeležila je kraj sezone na tvrdoj podlozi u Americi… Ovaj sport se sada seli na šljaku, gde Nadal ostaje čovek koga je teško savladati.

Đoković ima 24-0 odnos pobeda i poraza u 2011., najduži niz pobeda na početku godine od kada je Ivan Lendl počistio protivnike u prvih 25 mečeva 1986. godine. Đoković je osvojio 59 od 65 setova i četiri ATP titule na tri kontinenta.

Izdržljivost i poteškoće sa disanjem su problemi koje je vitak Srbin imao u prošlosti. Nadigravši Nadala u meču koji je trajao skoro tri i po sata na suncu i temperaturi od 30 stepeni, Đoković je pokazao da je dovoljno spreman za predstojeće naporne maratone na šljaci.

„Može da stigne svaku loptu,“ rekao je Nadal. „Izgleda da je manje umoran kada dosta trči nego ranije. Može da igra duge poene i da i dalje trči.“

I pored toga, Nadal je i dalje igrač koga je teško pobediti na fizički najzahtevnijoj teniskoj podlozi. Tokom sezone na šljaci prošlog proleća, Španac je imao niz pobeda 22-0, osvojio je četiri turnira, uključujući i Otvoreno prvenstvo Francuske.

Postao je prvi čovek koji je osvojio titule u Monte Karlu, Rimu i Madridu u istoj sezoni, a zatim i prvi čovek koji je osvojio pet titula na Rolan Garosu u šest godina.

Nadalova vladavina na šljaci je razlog zbog koga je i dalje svetski broj 1, iako nije osvojio turnir od Tokija u oktobru.

Đoković je broj 2, ali niko ne osporava da je najbolji igrač ove igre u 2011. – do sada.

„Prilično je neverovatno, da budem iskren,“ rekao je Amerikanac Mardi Fiš, koji je izgubio od Đokovića u polufinalu Ki Biskejna. „Udara forhend dobro kao bilo ko u svetu. Njegov dvoručni bekhend je, po mom mišljenju, najbolji na svetu. I ponovo servira dobro. Imao je problem sa servisom prošle godine u ovo vreme. Sigurno je ispravio to.

„Kada ga gledate dok igra, i nije neko iznenađenje što još nije izgubio, jer igra tako dobro.“

Đoković ima skor 8-0 protiv top 10 igrača ove godine, uključujući i tri pobede nad Rodžerom Federerom i dve protiv Nadala. Đoković je osvojio svoju drugu Gren Slem titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru. Pobedio je Nadala u finalu Indijen Velsa, i prvi je čovek koji je osvojio taj turnir i Ki Biskejn iste godine od kada je Federeru to pošlo za rukom 2006. godine.

To su dostignuća na betonu, Đokovićevoj omiljenoj podlozi. Na šljaci u susretima sa Nadalom ima skor 0-9.

„Rafa se bolje kreće na šljaci,“ rekao je Fiš. „Biće interesantno videti Novakove rezultate na toj podlozi. Ali, sigurno bi ste imali teškoće da nađete nekoga ko se kreće bolje i sa više samopouzdanja od njega u ovom trenutku na tvrdoj podlozi.“

To sigurno nije Federer, koji je skliznuo na treće mesto na rang listi prošlog meseca, i zatim igrao loše u polufinalu Ki Biskejna gde je poražen od Nadala. Ove godine Federer ima skor 0-3 protiv Đokovića i 0-2 protiv Nadala i nije osvojio titulu na šljaci još od istorijske pobede na Otvorenom prvenstvu Francuske 2009. godine.

Od 22 titule u karijeri, Đoković je osvojio četiri turnira na šljaci, poslednji u rodnom Beogradu pre dve godine. Ali, tek treba da stigne do finala na Otvorenom prvenstvu Francuske, prošle godine je izgubio u četvrtfinalu, a 2009. u trećem kolu.

„Šljaka je podloga na kojoj nisam imao mnogo uspeha do sada,“ priznao je.

Sa prodornim udarcima, jednim od najboljih drop šotova u tenisu i strahovitim odbrambenim veštinama, Đoković ima oružje da pobedi na podlozi koja najviše zahteva strpljenje i raznovrsnost udaraca.

Nedostatak kondicije često je bio Đokovićeva slabost u prošlosti. Prošle godine je predao meč četvrtfinala u Beogradu zbog problema sa disanjem, i zatim preskočio madridski turnir na šljaci.

Ali onaj koji se savijao od umora krajem meča u Majamiju nije bio Đoković, već Nadal. I Novak je taj koji ulazi u sezonu šljake sa pobedničkim nizom.

„Rafa je definitivno najbolji teniser sveta,“ rekao je Novak. „Ako želim mesto broj jedan onda moram da igram ovako cele godine. Svi znamo da je šljaka njegova omiljena podloga, na njoj pruža najbolje partije. Ali ovi rezultati će mi dati mnogo samopouzdanja za sezonu na šljaci.“

Autor: Steven Wine (Associated Press)

Za Novaka, ona počinje u rodnom Beogradu. Najbolji srpski teniser svih vremena bio je prinuđen da zbog povrede kolena odustane od učešća na Mastersu u Monte Karlu.

Podeli post