Mediji i sportska planeta o Novaku


Photo: Getty Images

Nole je savladao Rafaela Nadala i u Rimu i tako ponovo izazvao pravi zemljotres u teniskoj javnosti. Podjednako kao njegova serija, neverovatnim se čini i činjenica da ni posle 37. pobede u 2011. godini još nije iscrpljen rudnik prideva koji bi mogli da opišu igre i rezultate trenutno najboljeg tenisera sveta!

“Sve teže je izmišljati nove i jedinstvene superlative koje zaslužuje Novak Đoković. Šta reći o igraču koji je potpuno preporodio svoju karijeru i to tako da sada piše istorijske rezultate? Ne mnogo. Mi odustajemo, predajemo se. Nema više reči. Nepogrešivi Novak Đoković zaslužuje mnogo više, ali s obzirom na to što ga prati ceo svet, svaka titula je potrošena, svaka pohvala iscrpljena tokom transformacije velikog igrača u apsolutno elitnog“, piše ESPN.

Italijanski mediji pišu o „zvezdanom Novaku“ kao o nekome čiji su udarci uvek jači i precizniji od rivalovih u odlučujućim trenucima. „Gazeta delo sport“ navodi da je „Novak postao kralj, pred kojim se Nadal ponovo poklonio“.

Svi španski elektronski mediji registrovali su, velikim naslovima, novi trijumf Novaka nad Rafom. Još tokom prenosa komentatori TVE nagoveštavali su poraz Nadala uz niz komplimenata na račun igre i udaraca srpskog tenisera, a kao jedinu šansu Nadala na Rolan Garosu videli su eventualni meč u pet setova gde bi snaga španskog igrača mogla da dođe do izražaja.

U elektronskim izdanjima novina listova „As“ i „Sport“ upotrebljen je isti termin „Inviktus“ (nepobedivi). „As“ u naslovu kaže da je „Inviktus Đoković pobedio impretarora Nadala“, „Marka“ piše „Veliki Rafa, ogromni Đoković“, „Mundo Deportivo“ u naslovu kaže da je Đoković „ponovo skinuo sa trona Nadala“, dok „El Pais“ uz sliku Novaka koji ljubi pehar u naslovu konstatuje: „Nezaustavljivi Đoković“.

“Nema veze što je igrao tri sata prethodnog dana ili što je na drugoj strani mrežice najbolji igrač na šljaci u istoriji. Đokoviću polazi za rukom sve što poželi. On je igrao hrabro, pun samopouzdanja. Ovo nije pitanje tenisa, već glave. Bez obzira na sve, momak sa Balkana je uspeo da sruši mit o Nadalu i šljaci“, piše španski ABC.

Eurosport piše da je „Nepobedivi Đoković ponovo trijumfovao“ i dodaje da srpski teniser nije pokazao ni trunku umora, iako je kasno završio polufinale.

“Đoković je ponovo demonstrirao neverovatnu formu i pobedio je Nadala u četvrtom uzastponom finalu“, piše Eurosport.

BBC navodi da Novak nije dopustio ni u jednom trenutku Nadalu da preuzme inicijativu, a AP piše da je Novak potvrdio svoju nadmoć nad Špancem…

Fudbalska legenda Paolo Maldini imao je samo reči hvale za Novakov uspeh.

“Svaka čast Novaku Đokoviću. Bila je to još jedna pobeda momka sa srcem roso-nerih. Forca Nole, forca roso-neri!”, poručio je Maldini putem Fejsbuka.

Kao i posle trijumfa u Madridu, uprava Milana je preko svoje zvanične internet prezenetacije čestitala Đokoviću i na osvojenom peharu u prestonici Italije.

“Poput Milana, čiji je Nole fan, i Đoković je trijumfovao u Rimu. Najtoplije čestitke upućuje mu naš klub i čitava familija roso-nerih”, pišu šampioni Italije.

Na društvenoj mreži Twitter prva je Noletu čestitala nemačka teniserka Julija Gerges.

“Neverovatna, sjajna igra Đokovića. Opet!“, napisala je 20. igračica sa WTA liste.

U priču o Noletu odmah se uključio i nekadašnji igrač a sada teniski trener, Bred Gilbert.

“Potpuno sam fasciniran ovim što sam upravo video. Đoković je podigao tenis na novi nivo zahvaljujući njegovoj kombinacija odbrane i napada, ali i tranzicione igre“, poručuje 49-godišnji Amerikanac.

Zadivljen je bio još jedan nekadašnji američki teniser, Džastin Gimelstob koji je osvojio dva Grend slema u igri mešovitih parova.

“čestitke Novaku Đokoviću. Njegov nivo tenisa nije ništa manji od izuzetnog a njegova kretnja po terenu i kvalitet udaranja loptice je van svakog poređenja“, naglašava Gimelstob.

Noletov uspeh u Rimu svrstao je i čuvenog Karlosa Moju u red onih koji se dive srpskom teniseru:

“Neverovatan je Đoković, naročito nakon teškog meča dan ranije. Genije“, definiše Novaka Moja.

I Indijka Sanja Mirza je oduševljena onim što je drugoplasirani sa ATP liste pružio u prestonici Italije.

“Novak Đoković je zaista neverovatan! Svaka čast Nole!“, napisala je Mirza.

Na Nikolasa Almagra poseban utisak ostavila je Novakova fizička pripremljenost.

“Spremljen je kao da je sa druge planete, a ima nenormalnu koncentraciju. čestitke!“, poručuje Almagro.

Red je potom došao i na duhovite opaske.

“Pitam se u kom trenutku će šale o čaku Norisu biti zamenjene onim o Novaku Đokoviću! Još jednom, čestitke Nole!“, napisao je na „Tviteru“ Kevin Anderson.

Oglasili su se, naravno, i srpski teniseri.

“Op, cvrc, gevezen zajn! Idemoooo! čestitke mačak!“, poruka je Dušana Vemića.

Ipak, najduhovitiju poruku posle rimskih 6:4, 6:4 za Novaka protiv Nadala ostavio je Janko Tipsarević, podsetivši na svoj aprilski šou tokom turnira u Monte Karlu:

“A ljudi su mi se smejali kada sam napravio onaj skeč o tome kako je Nole poludeo zbog toga što gubi setove…“

Izvor: Blic

Podeli post