Novak neustrašiv i bez premca u 2011.: Pravi broj 1 (Bleacherreport)


Photo: AP

Kada je 2011. godina počela, Novak Đoković je bio čvrsto na poziciji tri iza dvojca sa neprekidnim višegodišnjim rivalitetom na vrhu – Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Šest meseci kasnije, stoji bez premca, izdvojen na vrhu.

Za sve one koji su nastavili da sumnjaju u njegov status svetskog broja 1 posle polufinalne pobede nad Žo-Vilfridom Congom, šampionska pobednička igra protiv Rafaela Nadala trebalo bi sve takve sumnje da otkloni. Od sada, Novak Đoković je zvanično i zaista, najbolji teniser na svetu.

Đoković do sada već ima odnos pobeda i poraza 48-1 u 2011., i u poziciji je da u poslednjih nekoliko meseci ove ATP sezone stavi istoriju na test. Jedini poraz u 2011. godini je došao zahvaljujući izvanrednoj igri na šljaci Rodžera Federera koji je neverovatno servirao u polufinalu Rolan Garosa i pružio partiju kao da je sa druge planete, odigravši verovatno svoj najbolji meč ikada na šljaci.

Novakova majka uspon svog sina na vrh pripisuje „neustrašivoj“ prirodi njegove igre, i uverenju da, kada izađe na teren može da pobedi svakoga. Sada, kada je savladao Nadala na svim podlogama ove godine, i to, ne izgubivši ni jedan meč u pet međusobnih susreta (sve finala), verovatno nema diskusije o tome ko je u ovom trenutku bolji igrač.

Rodžer Federer je verovatno zahvalan za uzvišeno krunisanje Novaka koji za sada drži njegov rekord od 16 osvojenih Grend Slem titula van domašaja Nadala. Ali je s’ druge strane verovatno svestan da je trenutno zacementiran na broju 3 u svetu, gde je Novak bio do kraja prošle godine.

Posle pada Nadala na mentalnom planu, Rafi i njegovom stručnom timu ostaje da razmisle jesu li možda zagrizli više nego što mogu da sažvaću. Njihov čovek nijednom nije uspeo da pobedi novog svetskog broja 1 ove godine, i s’ vremena na vreme je bio apsolutno razbijen u finalu Vimbldona.

U stvari, drugi set finala je verovatno najbolji set koji je Đoković odigrao cele sezone (iako je bio praćen velikim gubitkom koncentracije i energije u trećem setu). Poen u drugom gemu drugog seta, kada je završio poen odigravši loptu iza Nadala i oduzeo mu servis, kod publike je izazvao osećaj da prisustvuju nečemu posebnom… nečemu što je više nego vrhunsko.

Nadalovi navijači bi mogli da upere na „povredu stopala“, koja nije omela Rafu protiv Del Potra i Marija, kao izgovor za poraz od Đokovića. Ali za poraze od istog igrača dva puta na tvrdoj podlozi, dva puta na šljaci, i zatim jednom na travi, potrebna je prilično dugačka lista izgovora gde ustvari ne postoje.

Za one koji tvrde da bi Đoković mogao uspeh da primi sa malo više poniznosti… Zamislite da ste sa 24 godine najveći sportista svih vremena u svojoj zemlji, da predsednik Vaše zemlje navija za Vas u finalu Vimbldona. To bi trebalo da bude više nego dovoljno da izazove ushićenje kod svakoga. Imajte na umu koliko puta tokom nekog meča Novak pozdravlja izuzetan poen svojih protivnika.

Posle finala Vimbldona, nemoguće je dovoditi u pitanje ATP rang listu. Teniski svet ima broj 1 čije ime nije Federer ili Nadal, i šampion Vimbldona se ne zove Federer ili Nadal.

Novak Đoković stoji bez premca na vrhu, i bez sumnje je pravi broj 1.

Autor: Khalid Siddiqui (Bleacherreport)

Podeli post