Novak: Sanjam zlato sa Olimpijade i krunu sa Rolan Garosa


Fotografije: Mirko Jovanović

Dan nakon što je proglašen za najboljeg sportistu sveta Nole je doputovao u svoj rodni Beograd gde se danas se družio sa urednicima i novinarima beogradskih medija.

Atmosfera tokom susreta bila je krajnje pozitivna i vesela, uostalom, kakva samo može i da bude kada je u pitanju Novak. Naš teniser je prvo odgovarao na brojna pitanja u vezi sa njegovom karijerom, uspesima koje ostvaruje na terenu, otkrio je i neke detalje iz privatnog života, a zatim je prihvatio „izazov“ i odigrao partiju stonog tenisa sa svakim ko je to hteo. Ređali su se osmesi i šale za zelenim stolom, a posle se prešlo na igranje golfa u svojevrsnom simulatoru, na kom je Nole podučavao predstavnike medije kako da rukuju štapom, s obzirom na to da je maher i u ovom sportu.

Zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Londonu i titula sa Rolan Garosa, jedinog grend slem pehara koji nedostaje u bogatoj kolekciji Novakovih trofeja, glavni su ciljevi najboljeg tenisera i sportiste planete u narednim mesecima. To je Nole poručio u razgovoru sa novinarima iz beogradskih redakcija koje je ugostio u svom restoranu „Novak“ na Dorćolu.

„Predstojeća sezona biće izuzetno teška. Očekuje me dosta važnih mečeva, ali ako bih morao nešto da izdvojim, to je Rolan Garos, jedini gren slem koji mi nedostaje i Olimpijski turnir u Londonu gde svim srcem želim da osvojim zlatnu medalju za Srbiju i po ko zna koji put dokažemo da je sport najbolji ambasador naše zemlje.“

Nole neće imati previše vremena da se pripremi za OI jer im prethodi Vimbldon u kratkom vremenskom roku.

„Tri nedelje između Vimbldona i Olimpijskih igara jesu kratak period. Ali, dobro je da se ova takmičenja igraju na istim terenima, pa nećemo morati da se prilagođavamo na drugačije uslove. Ipak, biće zanimljivo videti kako će organizatori uspeti da očuvaju travu. Koristiću taj period od kraja grend slema do početka Igara da se što bolje odmorim, što će mi biti preko potrebno ako se zna da ću u narednim mesecima, na američkoj turneji, a potom i na šljaci, imati malo vremena za opuštanje.“

On je dodao da se oseća blagoslovenim jer igra tenis i što radeći ono što najviše voli, može da pošalje u svet najpozitviniju moguću sliku o svojoj zemlji.

„Srbija je nezasluženo prethodnih godina imala negativan publicitet u svetu, a ja i ostali sportisti trudimo se da našu zemlju predstavimo onakvu kakva jeste, na najlepši mogući način. Velika je stvar što sportisti svojim uspesima mogu da usreće narod“, rekao je Novak.



Nole je istakao da je uživao na dodeli Laureus nagrada u Londonu i posebno istakao činjenicu da je upoznao mnoge velike sportiste sveta.

Najbolji srpski teniser potvrdio je da neće ići u Niš na meč Dejvis kupa između Srbije i Švedske i dodao da će u zavisnosti od svog plana naknadno odlučiti da li će igrati u eventualnom četvrtfinalu.

„Svim srcem sam uz drugove, siguran sam da ćemo pobediti Švedsku. Nažalost neću ići u Niš, jer planiram da prvi put posle sedam godina odem sa društvom na skijanje na Kopaonik. Istina mama se malo ljuti zato što je hladno, ali mislim da će me pustiti“, rekao je srpski teniser.

Šampion Australijen Opena je na kraju priznao da je tenis njegova najveća ljubav, ali da je skijanje bez dileme najbolji mogući sport kojim se bavio i da mu je žao što nikada profesionalno nije odvezao bar jedan slalom.

„Uživam u svakom doživljenom iskustvu. Neke ranije negativne stvari prihvatio sam kao životnu školu, kroz filozofiju da nije važno koliko puta padneš, već koliko puta ustaneš. Uživam da radim to što volim i dobar sam u tome. Jesam žrtvovao neke stvari, ali to je moj put.“

Nole je otkrio i šta radi u danima kada ne igra turnire.

„Trudim se da se opuštam od tenisa što više. Uživam u stvarima koje život pruža. Viđam se sa prijateljima, slušam muziku, čitam knjige. Kada imam više vremena, igram golf, neke druge sportove koje volim. Što se literature tiče, nemam neki poseban žanr. Trudim se da čitam knjige na različitim jezicima i tako unapredim znanje engleskog, italijanskog… Sada čitam jedno zanimljivo delo od Suzan Kolins. Kad je reč o muzici, radio mi je na frekvenciji JAT, gde često puštaju muziku osamdesetih.“

Pogledajte foto galeriju…

Podeli post