Odbrojavanje do 2011: Šta čeka Novaka?


Photo: Getty Images

ATPWorldTour.com daje kratak pregled pet priča na koje treba obratiti pažnju tokom sezone 2011. Treća u nizu rezervisana je za Novaka i njegovu perspektivu da u 2011. razbije vladavinu Nadala i Federera:

Juče smo naveli ime Novaka Đokovića kao jednog od igrača koji bi u 2011. mogli da razbiju Gren Slem dominaciju Nadal-Federer, a u godinu koja će biti kritična za Srbina, sigurno će ući sa nadom da dostigne visine koje je osvojio 2008. godine.

Predstojeće Otvoreno prvenstvo Australije označiće tri godine od kada je 23-godišnji Novak osvojio svoju jedinu Grend Slem titulu, pobedom nad finalistom Žo-Vilfredom Congom. Posle tog uspeha, međutim, rođeni Beograđanin je imao problema da postiže konstantno dobre rezultate na najvećim turnirima, što su često do tada bila polufinala. Pretrpeo je iznenađujuće poraze od Marata Safina u drugom kolu Vimbldona iste godine, Filipa Kolšrajbera u trećem kolu Rolan Garosa 2009. i od Tomija Hasa u četvrtfinalu Vimbldona 2009.

Đoković je postao broj 2 na svetskoj rang listi u februaru i završio godinu kao svetski broj 3 četvrtu godinu za redom. To je veliko dostignuće za većinu profesionalaca, ali Novak će bez sumnje želeti da završi godinu u Top 2 prvi put.

Pored toga što bi Grend Slem uspesi sigurno pomogli da se Đoković učvrsti na vrhu, on će gledati da popravi svoj učinak na turnirima ATP World Tour-a. U 2010., Srbin je osvojio samo dve ATP World Tour titule (Dubai i Peking), najmanje od 2006., a pet manje od izvanrednog Nadala. Posebno je podbacio na devet turnira serije ATP World Tour Masters 1000; stigao je do polufinala samo u Šangaju, Torontu i Monte Karlu.

Međutim, Novak je požnjeo plodove napornog rada i vere u sebe kada je dostigao top formu i spasio dve meč lopte u pobedi nad petostrukim šampionom Rodžerom Federerom u polufinalu ovogodišnjeg US Open-a. U finalu je izgubio od svetskog broja 1 Rafaela Nadala. Novak je zatim imao veoma uspešan kraj sezone, što je kulminiralo pobedom Srbije, čiji je bio vođa, nad Francuskom rezultatom 3-2 u finalu Dejvis kupa.

Iako je bio razočaran posle poraza u finalu US Open-a, Novak je verovao da je ponovo na pravom putu.

“Ne mogu i neću da krijem da sam razočaran. Želeo sam trofej i znam da sam dao svoj maksimum da bih došao do njega. Međutim, već sutra ću se probuditi kao nov čovek i nastaviti da vredno treniram.“

“Osećam se mnogo komfornije na terenu i imam više samopouzdanja. Vratio sam agresivnu igru i sve što je potrebno da bih ostao u vrhu. To su sve dobri znaci i nadam se da ću vrlo brzo napraviti još veće uspehe.“

Autor: Kate Flory (www.atpworldtour.com)

Podeli post