The Independent: Novak Đoković – rame uz rame sa Marijem!


Bili su rivali još kao dečaci i od tada do danas su gotovo izjednačeni, ali je Srbin ponovo u prednosti u trci do teniskog vrha. Pol Njuman razgovara sa Novakom Đokovićem.

Obzirom da su rođeni u razmaku od samo nedelju dana možda ne treba da bude iznenađenje da su Novak Đoković i Endi Mari pratili jedan drugog u usponu ka teniskom vrhu. Dugogodišnji rivali iz juniorskih dana osvojili su prve bodove u seniorskoj konkurenciji u razmaku od dve nedelje 2003. godine, ušli u top 100 u razmaku od tri meseca 2005. godine i stigli u top deset u razmaku od mesec dana pre dve godine.

Samo sedam dana mlađi dvadesetdvogodišnjak Đoković, prvi se plasirao u jedno Grand Slam finale, na US Openu 2007. godine. Mari je ostvario identičan uspeh na istom turniru 12 meseci kasnije. Srbin je postigao više na najjačim turnirima, osvojivši 2007. Australian Open, dok je Škot dostigao viši plasman na ATP listi kada je nakratko zamenio Rafaela Nadala na poziciji br. 2 ovog leta.

Ipak, kada je objavljena nova rang lista prošle sedmice, došao je red na Đokovića da ponovo sa više pozicije gleda na svog vršnjaka. Pre pet meseci Mari je preuzeo br. 3, plasman koji je Đoković držao skoro dve godine, ali je u drugoj polovini ove sezone Srbin povratio dobru formu.

Zbog povrede zgloba leve ruke Mari nije odigrao nijedan turnir još od US Opena u septembru. U tom periodu Novak je ugrabio priliku na Dalekom Istoku osvajanjem titule na turniru China Open u Pekingu i plasmanom u polufinale Mastersa u Šangaju.

Kao i većina igrača, Đoković kaže da ne obraća previše pažnju na rang listu, iako zbog dobrog plasmana ceni prednosti toga. činjenica da je u top četiri igrača sveta u poslednjih 27 meseci, znači da nije morao da se sretne sa Federerom ili Nadalom – ili, u poslednje vreme, Marijem – pre polufinala bilo kog turnira u tom periodu.

Koliko je značilo Novaku što je ponovo zauzeo poziciju br. 3? „Dugo sam bio svetski broj 3 i sjajan je osećaj biti ponovo na tom mestu, mislim da sam to zaslužio igrajući dobro u poslednja dva ili tri meseca“ – rekao je Novak. „Svestan sam da sam tu i iz razloga što sam bio u prilici da igram dve nedelje za redom (u Pekingu i Šangaju) kada Endi nije mogao, ali to je tenis“.

“Pokušavam da ne obraćam previše pažnju na rang listu. Samo želim da nastavim da igram turnir za turnirom i da gradim dobru formu. Dobro se osećam. Fizički sam dobro pripremljen i motivisan sam da ostvarim dobre rezultate.”

Gebhard Pil-Griš i Tod Martin su novi članovi Novakovog tima, i u toj promeni je ključ Novakove dobre fizičke spreme i mentalne snage. Bivši trener Tomasa Mustera se timu priključio u aprilu, dok je sa Tod Martinom, nekada svetskim brojem 4, saradnju započeo pred US Open. Marijan Vajda je zvanično i dalje Đokovićev trener, ali tridesetdevetogodišnji Amerikanac Martin ima sve veći uticaj.

Angažovanjem Pil-Griša koji je Musteru pomogao da postane jedan od najspremnijih igrača u tenisu, Đoković je pokazao odlučnost da poboljša stvari koje su mu ranije bile slabost. Mnogi su mu zamerali na slaboj fizičkoj pripremljenosti.

“Veoma sam se trudio da se popravim na fizičkom planu” – rekao je Novak. “Teško je kada promenite kondicionog trenera. Ne želite da napravite veliku promenu, jer bi to moglo da vam pokvari sve, tako da se novi trener prilagodio meni i polako me uveo u svoju rutinu. Za sada to uspešno funkcioniše. Popravio sam rad nogu, kretanje. Moja prednost je trkačka sposobnost. Volim da budem dinamičan i ostavljam mnogo energije na terenu.”

Uticaj Martina, promišljenog trenera hladne glave, je – čini se – još veći.

“Uneo je veliko znanje, iskustvo i smirenost u naš tim. Veoma je pozitivna osoba i to mi se sviđa. Pre US Opena proveli smo dosta vremena trenirajući. Uložili smo dosta truda. Ja sam temperamentan, čak i na treningu pokazujem emocije.”

“Kada se iznerviram, udaram reketom o pod. Onda pogledam u Toda i malo se uplašim kakva će mu biti reakcija, šta će da kaže. Međutim, on uvek kaže: „Pre nego što si pogrešio, bio je dobar udarac. Nastavi tako“. Uvek pokušava da sve gleda iz pozitivnog ugla i to je sjajno. Doneo je svežinu timu”.

Novak je poznat kao igrač sa osnovne linije, ali Martin je radio na njegovom slajsu i voleju da bi mu dao više opcija.

“Značajno sam popravio slajs. Raspolažem sa više vrsta udaraca. Dobio sam samopouzdanje. Važio sam za dobrog defanzivca i igrača sa osnovne linije. Sada ću pokušati sebi da olakšam život i da popravim volej igru, da nateram sebe da više izlazim na mrežu. Tako će mi porasti i samopouzdanje. Kada ste ceo život igrač sa osnovne linije pokušaj da vam volej igra postane rutina je proces. Sve je u radu i treningu. Kao i sve u životu. Morate da radite, radite, radite. Nadam se da će mi jednog dana izlazak na mrežu postati rutina”.

Martin ima obaveze u Sjedinjenim Državama i nije uvek dostupan. Bivši finalista US Opena i Australian Opena nije putovao u Kinu sa Đokovićem i možda neće biti prisutan u O2 Areni tokom Barclays ATP World Tour finalnog turnira, ali planiraju da rade zajedno na sledeća dva turnira, u Bazelu i na Mastersu u Parizu i u pripremi za London.

“Ima mnogo obaveza. Još je veoma aktivan i otac je troje dece. Nekad je teško da se uskladimo, ali za sada funkcionišemo dobro. Pokušavamo da nađemo kompromis oko toga ko će gde da radi sa mnom. Mislim da ću sa Todom raditi kada sam u Sjedinjenim Državama, a sa Vajdom kada sam u Evropi”.

Sadašnja forma i plasman na završni turnir u Londonu predstavljaju fantastičan preokret u odnosu na lošu formu na početku sezone, na koju su uticali promena reketa i pritisak koji je sebi nametnuo.

“Sve je počelo na Australian Openu gde sam branio titulu, previše sam očekivao od sebe. Pritisak i promena reketa uticali su da se to odrazi na moju igru na terenu”.

Iako je imao dobru sezonu na šljaci, Đoković je poražen u trećem kolu Pariza i zatim u četvrtfinalu Vimbldona. Zaigrao je bolje kada je prešao na svoju omiljenu podlogu – beton. Plasirao se u finale Sinsinatija i polufinale US Opena. Na oba turnira ga je savladao Rodžer Federer koji je i osvojio oba pehara.

“Od Sinsinatija igram odličan tenis. Beton je podloga koja najviše odgovara mojoj igri i na kojoj se najbolje osećam. Pravi je trenutak. Nikada nije suviše rano ili kasno da se pronađe prava forma. Sjajno je da sam je našao. Ako gledam sezonu u celosti, mogao sam bolje da odigram. Mogao sam bolje rezultate da postignem na Grand Slam turnirima, osim nekoliko uspona i padova, imao sam prilično ujednačenu godinu“.

U osvrtu na gubitak pozicije br. 3 ranije ove godine, Novak odaje priznanje Mariju. “Ne mislim da je bilo toliko do mene, već je Endi imao sjajnu sezonu. Zasluženo se našao na trećem mestu“ – rekao je Novak.

Brojke:

1: Osvojeni Grand Slam turniri (2008. Australian Open)

2: Braća (Marko, 18, i đorđe, 14, obojica mladi igrači koji obećavaju)

3: Trenutni (i najbolji) plasman na ATP listi

4: Osvojeni turniri iz Masters Serije (plus 2008. Masters Kup)

7: Mečevi protiv Endi Marija (dobio 4, izgubio 3)

13: Mečevi protiv Rodžera Federera (dobio 4, izgubio 9)

14: Osvojene titule u singl konkurenciji

19: Mečevi protiv Rafaela Nadala (dobio 5, izgubio 14)

31: Meseci u top 10

84: Mečevi igrani u 2009. (više nego ijedan teniser na turu)

94: Osvojeni taj-brejkovi u karijeri (izgubio 48)

251: Pobede u singl konkurenciji (86 poraza)

13,901,121: Zarada u karijeri u dolarima (oko 8.5 miliona GBP)

Autor teksta: Paul Newman

Podeli post