Nole drugu godinu zaredom završava kao svetski broj jedan!

Nole je i zvanično novi svetski broj 1 od 5. novembra 2012.

Srpski teniser će tako nastaviti niz od 53 nedelje, koliko je proveo na prvom mestu u periodu između 4. jula 2011. i 9. jula 2012.

Nakon što su teniserima oduzeti poeni iz Bazela, Pariza i Londona, došlo je do smene u samom vrhu, tako da je Novak sada ubedljivo na čelu ATP liste sa 11.420 poena, dok je Federer pao na drugo mesto i raspolaže sa 9.465 poena.

I to nije sve. Bez obzira na ishod ATP World Tour finala u Londonu, koje se igra ove nedelje, Nole će sezonu okončati na mestu broj 1 svetske rang liste drugu godinu zaredom.

Kao najuspešniji teniser u 2012. godini Novak je osvojio pet trofeja, svih pet na tvrdoj podlozi: Australijen Open, Majami, Toronto, Peking i Šangaj. Na prva tri je odbranio titulu iz 2011. godine, u Majamiju nije izgubio nijedan set, dok je titulu u Šangaju osvojio nakon desete uzastopne pobede u okviru azijske turneje. Pobedom u finalu Šangaja Novak je postao prvi teniser kome je pošlo za rukom da osvoji sedam različitih trofeja na postojećim turnirima Masters 1000 serije.

Finalista je bio u Monte Karlu, Rimu, na Rolan Garosu, u Sinsinatiju i na US Openu, a u Dubaiju, Indijan Velsu i na Vimbldonu je igrao u polufinalu. Jedini poraz u četvrtfinalu Novak je pretrpeo u Madridu.

Kada se sve sabere, Nole je na 16 odigranih turnira ostvario odnos pobeda i poraza 70-12.

Impozantan podatak je to da je Novak dobio 60 od 61 mečeva kada je osvojio prvi set.

Odigrao je najduže finale u 2012. godini. Bilo je po početkom godine na Australijen Openu kada je posle 5 časova i 53 minuta igre savladao Španca Rafaela Nadala rezultatom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5.

Nakon svog šest po redu uzastopnog završnog turnira, Novak će otputovati najpre u Bratislavu, zatim i u Rio De Žaneiro, gde će odigrati egzibicione mečeve.


Od Abu Dabija do Argentine, Bosne i Hercegovine, Brazila i Bugarske, preko Španije, Katalonije, Srbije, Švajcarske, Japana, Kine, Francuske, Amerike i Engleske sa svih strana sveta Noletovi fanovi – #nolefam, čestitali su svom šampionu na ovom sjajnom uspehu porukama i videom koji su napravili baš za ovu priliku

Fotografija: Getty Images

Podeli post