Peti po redu MeetNoleFam intervju nas vraća na evropski kontinent gde ćemo upoznati grupu Švedskih fanova koju vodi Danijel, društvu poznatiji kao Danko. On je Novakov navijač od svoje petnaeste godine, a sa 25 koliko ima sada, on je i vođa jednog od najaktivnijih fan klubova na svetu. O njegovom putu od navijača do vođe kluba, motivaciji, izazovima i savetima pročitajte u našem najnovijem MeetNoleFam intervjuu.

Nole Sweden Fans pitanja

1. NoleSwedenFans klub je aktivan od 2012. godine. Da li možeš da nam otkriješ šta te je podstaklo da oformiš i vodiš jedan od aktivnijih Noletovih klubova na svetu? Koliko godina si imao kada si pokrenuo klub?

2007. godine sam prvi put gledao Novaka na televiziji i tada sam imao 15 godina. Od tada mi je idol i inspiracija. To je bilo tokom američke turneje i od tada nisam propustio skoro ni jedan njegov meč, sve do prošle godine od kada imam više obaveza na fakultetu i od kada sam počeo da radim. Odlično se sećam finala US Opena 2007. protiv Federera i finala Australijen Opena 2008. godine protiv Conge. Iako sam još od tada pratio njegove mečeve i bodrio ga, tek sam 2012. godine pokrenuo fan klub u njegovu čast. Ne znam zašto sam toliko dugo čekao, ali verovatno se nisam setio te ideje ranije i nisam koristio Tviter pre toga. Te 2012. godine sam imao 20 godina. Novak je toliko učinio za Srbiju i za srpski narod i za to ćemo mu uvek biti zahvalni. Igra i najbolji tenis koji sam ikada video i kada dominira nema niko šanse protiv njega. Znao sam od početka da će biti najbolji na svetu. Takođe je i fantastičan čovek van terena. Gde god putuje na turnire predstavlja Srbiju i srpski narod na najbolji mogući način.

2. Da li možeš da izdvojiš situaciju koja je ostavila najjači utisak na tebe tokom ovih 5 godina vođenja kluba?

Teško je izdvojiti samo jednu situaciju. Jedan od najjačih utisaka je to što sam tokom ovih godina preko Tvitera upoznao fantastične ljude iz celog sveta. Nolefam je jedna velika porodica, svi smo prijatelji. Lepo je videti da nas ima iz svih zemalja i kultura. Može dosta toga da se nauči o drugim kulturama i da se usavrši znanje raznih jezika. Stekao sam prijatelje iz Srbije, Republike Srpske, sa Filipina, iz Velike Britanije, iz Amerike, iz Argentine itd., sa kojima sam razgovarao o tenisu na srpskom, engleskom i na španskom. Uopšte, sa Nolefam sam razgovarao na srpskom, engleskom, španskom i na švedskom. U Monte Karlu 2013. godine sreo sam Novaka prvi put i gledao njegove mečeve uživo. To je bio neverovatan doživljaj posle svih tih godina gledanja njegovih mečeva preko ekrana. Jelenu sam isto sreo u Monte Karlu i ona je u nekoliko navrata primetila moje tvitove o Novaku kao i sam Novak. Gledao sam i finale Dejvis kupa 2013. u Beogradu protiv Češke uživo. Sve ove stvari su ostavile jaki utisak na mene. To mi je dalo motivacije da nastavim rad sa fan klubom.

3. Iz intervjua sa prethodnim klubovima saznali smo da je aktivno vođenje naloga vrlo zahtevan posao. U 3 od 4 kluba, koliko smo do sada intervjuisali, naloge na društvenim mrežama vodi nekoliko osoba. Da li tebi neko pomaže? Ako da, kako se zovu, koliko godina imaju i čime se bave članovi tima?

Naravno da je zahtevno. Slažem se sa njima. U poslednjih nekoliko godina fokus mi je bio na podršci Noletu, na informacijama o njegovim narednim mečevima i na statistici (rekordima). Niko mi nije pomagao. Zbog drugih obaveza u privatnom životu, na fakultetu i na poslu, nisam imao toliko vremena u poslednjih nekoliko godina da budem toliko aktivan što se tiče svih novosti o Novaku, ali sam aktivan sve vreme u smislu pružanja podrške, ažuriranja rekorda i statistike. Dobijam dobre i pozitivne komentare od Nolefam i mislim da im se sviđa to što delim sa njima.

4. Pored aktivnog tviter naloga, Novak Sweden Fans klub poseduje i YouTube nalog na koji kači videe sa Noletovih mečeva. Da li ti putuješ na mečeve ili ti ostali fanovi šalju snimke?

Da, pokrenuo sam i Youtube nalog da bih postavio video snimke sa Noletovih mečeva, koje sam gledao uživo. Kao što sam već pomenuo, 2013. godine sam bio na Monte Carlo Rolex Mastersu i gledao ga uživo, kao i na Dejvis kup finalu u Beogradu. Sa tih mečeva i treninga kojima sam prisustvovao, postavio sam kratke snimke i podelio ih sa Nolefam. Da postavljam snimke od drugih fanova je odlična ideja, o tome nisam razmišljao ranije.

5. Kako izgleda tvoj regularan dan u klubu, a kako izgleda dan kada Nole ima meč?

Pogledam šta se dešava na tviteru, vesti na internetu itd., i ako ima nešto da se podeli sa Nolefam, onda to radim. Ako Nole obori neki rekord, onda tvitujem o tome. Interesuje me istorija tenisa i volim da pratim rekorde, statistiku i tako dalje i ponosan sam naravno kad Novak obara rekorde. Sad ih ima mnogo naravno. Svakog ponedeljka delim sa ostalim fanovima ranking rekorde, koliko je nedelja proveo na prvom, drugom, trećem mestu,i koliko nedelja u nizu itd. Kad Nole ima meč onda je skoro isto kao ostalim danima, osim što postavljam H2H, u koje vreme se igra po centralno-evropskom vremenu i sl. Posle meča objavim rezultat i možda po koji rekord.

Novak i pitanja o tenisu

6. Kada si prvi put čuo za Noleta i šta te je navelo na to da postaneš njegov navijač?

Prvi put sam za Novaka čuo 2007. godine. Od tada sam aktivno gledao njegove mečeve. Razlozi su jednostavni, zbog neverovatne igre i talenta, zbog njegovog karaktera a i zbog svega toga što je učinio za naš narod i još uvek to radi na razne načine. Rivalstvo sa Federerom, Nadalom a i sa Marijem je bilo jako zanimljivo pratiti i gledati i naravno to je činilo navijanje jos interesantnijim. Srećan sam što sam doživeo njihovu eru i toliko neverovatnih mečeva. Lep je osećaj bio kada je Novak počeo da dominira nad pomenutom trojkom izvanrednih tenisera. Nivo Novakove igre od 2011. godine bio je neverovatan i nikada nisam video da je neko bio toliko dominantan protiv svojih najvećih rivala. Činio nas je ponosnim kako igrama na terenu tako i ponašanjem i aktivnostima van terena. Posle poraza je uvek bio fer protiv svojim protivnicima i sve ovo čini odgovor na Vaše pitanje, to je ono što me je navelo da postanem njegov navijač. Od moje 15. godine bio mi je velika inspiracija i zbog toga što je postigao sve što jeste iako nije imao uslove i zbog toga što je porodica stalno bila uz njega i verovala da može da postane najbolji na svetu. Novak je jedan od najboljih tenisera u istoriji sada i ima još mnogo toga da ostvari nakon povratka posle povrede. Osvojiti šetiri Slema u nizu ne može svako. Želim mu brz oporavak i mnogo sreće u budućnosti što se tiče tenisa a i u životu van tenisa sa porodicom i fondacijom ☺

7. Koji je tvoj omiljeni Novakov meč?

Teško je odvojiti samo jedan meč. Finala Vimbldona protiv Federera 2014. i 2015. su među omiljenim zbog nestvarnog teniskog kvaliteta i velikog rivalstva. Bio je lep osećaj gledati te velike pobede nad Rodžerom kao Novakov navijač. I finale Australijen Opena 2012. protiv Nadala je jedan od omiljenih mečeva koje sam gledao. Teško je bilo gledati skoro 6 sati zbog velike borbe i neizvesnosti i još teže je bilo zamisliti koliko je to teško bilo odigrati. US Open finale 2015. protiv Federera je isto jedan meč koji nikada neću zaboraviti. Tu je Novak pokazao mentalnu snagu i pobedio Federera iako je Švajcarac imao podršku većinskog dela navijača na stadionu.

8. A koji ti je omiljeni trofej koji je Novak osvojio?

Rekao bih da mi je omiljeni trofej Rolan Garos zbog toga što je Novak toliko truda i muke prošao tokom svoje karijere da bi konačno osvojio i Otvoreno prvenstvo Francuske. Zaista je zaslužio taj trofej. Naravno, svi trofeji su važni. Među omiljenim mi je i prvi trofej na Vimbldonu, toga se sećam kao da je juče bilo.

9. Šta ti se najviše dopada u vezi Noleta? (njegov karakter, narav, vrednosti za koje se zalaže, možda nešto u vezi njegovog izgleda)

Novak je fantastična osoba. Sve što radi na terenu ili van terena radi od srca prema sportu i prema ljudima. Posvećen je tome što radi i to se svima nama dopada. Da li je to tenis ili su studije, posao ili nešto drugo, važno je biti posvećen, dati sve od sebe i nikad ne prestati da verujete. To što pomaže deci širom sveta a pogotovo u Srbiji, je jako lepo. Baš ima veliko srce i to je svima drago da vide i da pročitaju o tome. Naravno, dopada mi se i njegov stil igre. Novakov nivo tenisa je neverovatan.

10. Da li imaš neki poseban navijački ritual?

Rekao bih isto kao i pred sve ostale mečeve kada se Srbi okupljaju da gledaju naše sportiste. Ja sam skoro uvek gledao finale koje je Novak igrao, sa familijom i sa društvom. To nam je dalo zajednički identitet kao srpski navijačima i uvek je zanimljivo radovati se uspehu zajedno i slaviti naravno. Kada gledam sam nemam neki poseban navijački ritual.

11. Koja je tvoja omiljena fotografija Noleta i zbog čega?

Kada je Novak konačno prvi put postao broj 1, polufinale Vimbldona 2011.

12. Da li bi mogao da izdvojiš omiljeni Nole-momenat sa ili van terena?

Omiljeni Nole-momenat… Hmm, rekao bih Novakovo druženje sa fanovima preko “NoleForYou”. To je bilo zanimljivo gledati i bilo je mnogo smešnih momenata. Na primer, Novak je na jednom od tih videa odgovorio i na moje pitanje jer sam ušao u 10 najboljih posle jednog od tih glasanja. Putem naših medija sam čuo da Novak ima privatni avion i da njime putuje na turnire i to je bilo moje pitanje. Noletu je to bilo smešno i objasnio je da to nije istina, da je sigurno bio neki nesporazum sa medijima. To je možda moj omiljeni Nole-momenat. Inače još jedan omiljeni Nole-momenat je kada je Novak imitirao svoje rivale, na primer Nadala pre nekih deset godina. Da odvojim samo jedan momenat sa ili van terena je teško. Ima ih mnogo. Novak ima fantastičan smisao za humor.

NoleFam pitanja

13. Kada bi morao da opišeš NoleFam u 5 reči, koje bi reči izabrao?

Snaga, familija, ponos, sloga, podrška.

14. Koje je najdragocenije #NoleFam sećanje koje pamtiš i zbog čega?

Ne mogu da se setim koje mi je najdragocenije Nolefam sećanje. Nolefam je po meni uvek bila kao velika porodica i svi smo bodrili Novaka i pružali mu podršku. Svi smo složni i to nas čini posebnim. Takav je osećaj. Pre nekoliko godina pomagao sam i prijatelju iz Republike Srpske koji vodi Fan klub iz Republike Srpske na Facebooku.

15. Ako bi imao priliku da organizuješ #NoleFam druženje za sve fanove, gde bi ga organizovao i kako bi to druženje izgledalo?

To bi bilo na Kopaoniku jer je Novak tamo načinio svoje prve teniske korake i to mu je značajno mesto. Ili u Beogradu na nekom od stadiona. Teško da bi svi fanovi stali gde god bilo održano haha. Tema bi bila tenis naravno i druženje.

16. Da li bi mogao da izdvojiš do 5 saveta za nove članove velike NoleFam porodice?

– Poštujte privatan život Novaka i njegove porodice.
– Ne verujte u sve što mediji kažu.
– Prihvatite poraz. Poraz je deo sporta i iz toga se napreduje i uči.
– Budite pozitivni i širite pozitivnost drugima.
– Upoznajte se sa ostalim članovima. Dobrodošli ste.

NDF pitanja

17. Da li pratiš rad Novakove Fondacije? Ako da, koji bi projekat izdvojio kao najzanimljiviji i zašto?

Pratim. Projekat Škole života mi je najzanimljiviji i najvažniji. Lepo je videti da deca dobijaju pomoć koja im treba da se razvijaju na pravi način, kroz školovanje i druženje sa drugim mališanima. Neka deca nisu u mogućnosti da se školuju kao druga deca i zato je ovaj projekat odličan i želim Novakovoj Fondaciji srećan rad u budućnosti, da usreće još mnogo mališana. Deca su budućnost svake zemlje i svakog naroda. Prve godine života su najvažnije. To što deca nauče kao mališani, bilo od roditelja ili od drugara, zauvek će biti sa njima kroz odrastanje i uticati na to kakav će karakter da imaju kada budu odrasli. Zato kroz pomoć u ranom uzrastu i socializaciju kroz školovanje i predškolske aktivnosti, deca idu u pravom smeru i mogu da postanu šta god žele kasnije u životu. Ne postoji ništa bolje od ispravnog vaspitanja mališana i socijalizacije u ranoj fazi života. Ovo je i nešto što sam naučio tokom studija iz sociologije, gde sam upisao master. Moramo da brinemo više o drugima, naročito o mališanima. To je lepa stvar.

Noletov desktop kalendar za mesec septembar 2017. možete preuzeti ovde.

Podeli post