Noletov dnevnik iz Pekinga!


Nihau iz Kine! :-)

Nosim lepa sećanja sa Olimpijade u Pekingu, a turnir se odigrava na istim terenima gde sam osvojio bronzanu medalju.

Kada sam ove godine stigao na turnir, prvo što mi je palo na pamet je bilo proslogodišnje jedinstveno iskustvo i koliko željno iščekujem narednu Olimpijadu (naravno, ukoliko obezbedim plasman)! Ni uspeh nije nedostajao, jer vam pišem ovo izdanje Dnevnika dan uoči finala protiv čilića.

Dugujem zahvalnost organizatorima, koji u potpunosti zaslužuju sve pohvale za održavanje turnira. Učinili su sve da se osećamo kao kod kuće!

Takvi su generalno gledano Kinezi. Vrlo organizovani, profesionalni, ništa ne prepuštaju slučaju. U restoranu u klubu u kojem se hranimo, uvek imaju 2-3 supervizora koji su zaduženi da kontrolišu rad zaposlenih, da li je temperatura umerena, da li je kvalitet hrane na nivou… Kao što rekoh, ništa ne prepuštaju slučaju, a kako i bi kada ih ima 1,5 milijardi! :-) Ne želim ni da izračunam koliko je to više stanovnika od Srbije ;-)

Ulice su im čiste, građevine sređene, prostorije uredne. Služe za primer, ali… Uvek postoji ALI ! Mentalitet se dosta razlikuje od evropskog, a posebno srpskog i verovatno ne bih mogao sebe da vidim u takvoj sredini! Nema „zezancije“ i zabave kao što je na brdovitom Balkanu. Ipak, naša misija nije bila samo da ostvarimo što bolji rezultat na terenu, već da naučimo braću Kineze par reči na srpskom jeziku, kao što su oni i nas „opremili“ sa par njihovih ding dong reči! :-) Bez uvrede, naravno, ali moram biti iskren kako nam zvuči. Siguran sam da smo i mi njima jako komični kada progovorimo u stilu: „Ma bre ajde, jaoooo više, j..o te, rakija, PLAZMA, kajmak, opanci, itd.“. U svakom slučaju, naglasi se BREEEEE!!! :-) Detaljno ne želim da otkrijem koje su to reči bile u pitanju na oba jezika, ali siguran sam da možete da PRETPOSTAVITE! ;-)

Eto, mi ako nemamo baš puno izbora da se zabavimo, uvek nađemo način… Toliko smo riže pojeli, da su nam oči postale kose, i na sve strane vičemo reči na njihovom jeziku koje su nas naučili. Pristojne reči, naravno… Imamo ih dosta na „lageru“! :-)

P.S. Zaboravih da dodam spisku odozgo i našu Kafanu i originalnu muziku iz naše zemlje. Šta bi mi bez naše KAFANE? :-)))

Uzdravlje svima i AJMO NAŠI FUDBALERI! Idemo u Južnu Afriku sledeće godine… SRBIJA!

Podeli post