Teniska reprezentacija Srbije nije uspela da savlada Nemačku i plasira se u polufinale ATP kupa u Melburnu.

Posle tri odigrana meča u tri seta tokom kojih su viđena tri preokreta, Nemci su slavili rezultatom 2:1 i tako zauzeli prvu poziciju u grupi „A“.

U prvom susretu dana Dušan Lajović je nakon dobijenog prvog seta ipak poražen od Žana-Lenarda Štrufa rezultatom 6:3, 3:6, 4:6.

Poen izjednačenja Srbiji je doneo Novak koji je preokrenuo protiv Aleksandera Zvereva i trijumfovao rezultatom 2:1, po setovima 6:7 (3:7), 6:2, 7:5.

Tokom prvog seta nije bilo brejk šansi. Zverev je imao više sreće u taj-brejku i isti dobio rezultatom 7:3.

Novak je bio dominantniji na terenu u drugom setu. Dva puta je oduzeo servis Zverevu i posle sigurnih 6:2 izjednačio rezultat na 1:1.

Činilo se da će Novak nakon brejka u devetom gemu odlučujućeg seta posle svog servis gema doći do pobede, ali je na istu morao da sačeka s obzirom da je Zverev spasio jednu meč loptu i izjednačio na 5:5. Već u sledećem gemu Novak je ponovo slomio otpor Zvereva, oduzeo mu servis, ali je ovog puta to iskoristio i nakon sledećeg servis gema slavio.

„Bio je to sjajan meč. Obojica smo igrali dobro. On je odlično servirao danas. Uradio je sve što je mogao u poslednjih nekoliko gemova. Bili smo veoma napeti u završnici. Treći set bio je kocka, mogao je da ga dobije bilo koji od nas“, rekao je Novak posle duela.

Statistika: as poeni (11-16), dvostruke servis greške (5-8), direktni poeni (29-32), neiznuđene greške (27-45), broj osvojenih poena (105-90).

Meč je trajao dva časa i 33 minuta.

U dublu odluke Novak Đoković i Nikola Ćaćić su posle velike borbe poraženi od Aleksandera Zvereva i Žana-Lenarda Štrufa rezultatom 6:7 (4:7), 7:5, 7:10.

Prvi set protekao je bez brejkova, tako da je taj-brejk doneo prednost nemačkoj kombinaciji. U drugom setu naši teniseri su zahvaljujući jedinom brejku u jedanaestom gemu došli do izjednačenja u setovima. Iako su u produženom taj-brejku poveli sa 4:2, Novak i Nikola su izgubili narednih šest poena (4:8). Uspeli su da se približe na 7:8, da bi sledeća dva poena i trijumf pripali Nemcima, koji će u polufinalu u subotu igrati protiv Rusije.

Srpski teniseri su bili branioci titule na ATP kupu.

Pred Novakom su dva dana pauze nakon kojih startuje Australijen Open, prvi gren slem turnir u sezoni (8. februar – 21. februar). Novak je branilac titule u Melburnu, a u prvom kolu će igrati protiv Francuza Žeremija Šardija.

Fotografija: Profimedia

Podeli post