ATP World Tour finale: Nole u grupi A sa Marejem, Berdihom i Congom

Još jedna sjajna teniska sezona je iza nas.

Tokom proteklih deset meseci teniseri su se nadmetali na ukupno 65 turnira i sakupljali bodove kako bi izborili učešće na ATP World Tour finalu.

Po osam najboljih u obe konkurencije (singl i dubl) na osnovu rezultata u minuloj sezoni kvalifikovali su se za “Barclay ATP World Tour Finals”, koji će se u periodu od 5. do 12. novembra odigrati u Londonu u spektakularnoj O2 areni.

Svi oni će se tokom osam dana boriti za prestižni trofej i 1500 ATP poena (neporaženi šampion).

Zahvaljujući odličnoj 2012. godini u kojoj je bio najuspešniji teniser na ATP turu, Nole je najbolje rangirani učesnik i kao takav imaće status prvog nosioca.

Svoje takmičenje Novak će startovati kao lider grupe A, u kojoj se nalaze još i Endi Marej, Tomaš Berdih i Žo-Vilfrid Conga.

Prvi meč u Londonu Nole će odigrati u ponedeljak od 20:45h (po našem vremenu) protiv Francuza Conge, trenutno 8. tenisera sveta.

„Stigao sam u London pre nekoliko dana kako bih se prilagodio na uslove i što bolje pripremio za sledeću nedelju tokom koje želim da pružim svoj maksimum. Prvi meč protiv Conge biće vrlo težak, kao i svaki sledeći, jer ovde nema ‘lakih’ rivala. Igrao sam mnogo puta protiv Conge i imali smo dosta dobrih i veoma iscrpljujućih mečeva. On odlično servira i tip je igrača koji zna kako da iskoristi energiju publike. Prošle godine je igrao u finalu ovde i obojici će podjednako značiti prva pobeda u Londonu“, rekao je Novak na press konferenciji.

Well, of course it’s tough one. As I said before, you cannot expect an easy opponent or an easy opening match of a tournament because everybody here, they are top players in the world and in this season. I played Jo many times.  Last time was in the finals of Beijing tournament. We always have good battles, tough battles. He’s a big server.  He’s the kind of player that feeds off the energy of the crowd.  He played finals here last year. It’s going to be very difficult for both of us, but obviously to have a win at the start of the tournament would mean a lot for every player here.

Sastav grupa izgleda ovako:

Grupa A

1. Novak Đoković (Srbija)
2. Endi Marej (Velika Britanija)
3. Tomaš Berdih (Češka)
4. Žo-Vilfrid Conga (Francuska)

Grupa B

1. Rodžer Federer (Švajcarska)
2. David Ferer (Španija)
3. Huan Martin del Potro (Argentina)
4. Janko Tipsarević (Srbija)

Noletov dosadašnji učinak (pobede-porazi) protiv svih učesnika:

Rodžer Federer 12-16
* Endi Marej 9-7
David Ferer 9-5
* Tomaš Berdih 10-1
Huan Martin del Potro 6-2
* Žo-Vilfrid Conga 8-5
Janko Tipsarević 5-2

Po dva najbolje plasirana tenisera iz svake grupe unakrsno će se sastati u polufinalu.

Svaka pobeda u okviru takmičenja po grupama nosi 200 bodova, pobeda u polufinalu donosi 400 bodova, a trijumf u finalu vredi dodatnih 500 bodova.

Na prošlogodišnjem završnom turniru Nole je nastup završio već u uvodnoj fazi s obzirom da je zabeležio samo jednu pobedu, koja nije bila dovoljna za polufinale.

Branilac dvostruke uzastopne titule je Švajcarac Rodžer Federer.

Kao što je poznato, Nole je osvojio Masters kup u Šangaju 2008. godine savladavši u finalu Nikolaja Davidenka.

U konkurenciji parova branioci titule su Maks Mirnji i Danijel Nestor.

Fotografije: Getty Images

Podeli post