Četiri časa i dva minuta, propuštene tri meč lopte Noleta i pobeda Nadala!


Da li je potrebno nešto reći posle ovakvog meča?

Novak Đoković bio je na pragu istorije, na samo jedan korak od rušenja vladara šljake u neverovatnom susretu polufinala Masters turnira u Madridu, koji je trajao četiri časa i dva minuta, i u okviru kojih smo videli sve dragocenosti tenisa.

Kada mu je najviše trebala, sreća ga je napustila. Ogroman broj šansi bio je pred Novakom, potom i tri meč lopte, ali… Rafael Nadal je načinio je i 33. uzastopnu pobedu na šljaci, savladavši najvećeg rivala na šljaci rezultatom 6:3, 6:7 (5:7), 6:7 (9:11).

Ne treba puno komentarisati prvi set. I po polju ofanzivnosti i defanzivnosti, Novak je bio gotovo perfektan. Koliko je Novakova taktika bila na visokom nivou govori i podatak da Nadal nije uspeo da dođe ni do jedne jedine prilike da četvrtom teniseru sveta oduzme servis! Brejk odluke dogodio se u drugom gemu, koji je u predstojećem Novak potvrdio za vođstvo od 3:0. Pri rezultatu 5:2, Srbin je na servis Nadala imao set loptu, koju nije iskoristio. Međutim, u narednom gemu nije bilo prepreka da se dođe do prvog seta nakon 6:3.

Tokom celog drugog seta terenom je vladala antologijska borba koja je trajala oko neverovatnih 100 minuta. Pri rezultatu 4:4, i 5:5 Novak je imao dve brejk lopte, međutim, Nadal je vanserijskim servisima uspevao da se vrati u gem i isti osvoji. Pri rezultatu 5:6 Novak je spasio jednu set loptu tako da je usledio taj-brejk, u kome je odluka pala nakon jedinog mini-brejka, koji je načinio Španac.

U treći set Nadal je ušao sa ogromnom psihološkom prednošću. No, u četvrtom gemu, Novak je to demantovao brejkom koji mu je doneo prednost od 3:1. Nezgodan hod ka lopti prouzrokovao je povredu srpskog tenisera i Nadal varaća brejk, a posle i poravnava rezultat na 3:3. Vanzemaljski tenis igrao se u nastavku, a brejka nije bilo na vidiku. I ponovo smo kod taj-brejka, i to kakvog!

Novak je prvi napravio mini-brejk koji je Rafa odmah anulirao. I onda horor: Đoković – prva meč lopta, druga, treća; Nadal prva meč lopta, druga i kraj strašne bitke prvog i četvrtog tenisera sveta. Španac pada na kolena, a Novak teren napušta sa suzama u očima. I nije samo Novak plakao, plakala je cela Srbija…

„Veoma je razočaravajuće kada odigrate tako dobro kao ja danas i opet izgubite meč. Odigrao sam jedan od svojih najboljih mečeva ikada. Nekoliko poena delilo me je od pobede. U nekim trenucima igrao sam čak i iznad svojih mogućnosti i opet nisam pobedio. Nadam se da ću biti spreman za Rolan Garos „, izjavio je Novak.

Tokom meča odigrano je 245 poena, od kojih je pet više pripalo Novaku. Gotovo kompletna statistika je na strani srpskog tenisera, ali pobeda je ipak izmakla. Vineri – 37:31, neiznuđene greške (43:50), as poeni (7:4)…

Ako je ovaj duel završen ovako, šta da očekujemo u narednom duelu dvojice teniskih lavova? Sledeća prilika mogla bi da bude već u Parizu početkom juna, a bio bi to čak 19. susret Noleta i Rafe!

Teškim porazom u polufinalu madridskog Mastersa, Novak će zadržati poziciju broj 4 na svetskoj rang listi. Da je pobedio Nadala, od ponedeljka bi posle jedne nedelje „pauze“ ponovo bio broj 3.

Pred Novakom je osam dana pauze. Nakon toga sledi drugi Gren Slem u 2009. godini – Rolan Garos, gde brani polufinale.

Podeli post