Novak će se u nedelju boriti za rekordnu sedmu titulu na turniru u Parizu i 40. iz Masters kategorije.

Prvi teniser sveta i prvi nosilac na „Rolex Paris Masters“-u je nakon još jednog magičnog preokreta došao do trijumfa i približio se na korak od osvajanja 97. titule u karijeri.

Novak je u polufinalu Pariza posle tačno tri časa igre srušio 5. nosioca, sjajnog Andreja Rubljova (Rusija) rezultatom 5:7, 7:6 (7:3), 7:5.

„Izuzetan meč. Jako je bilo teško probiti Rubljova, gotovo sve je igrao bez greške – servis, forhend, bekhend. Čini mi se da nikada nije bio ovako dobar u našim međusobnim duelima. On je, bez sumnje, bio bliži pobedi, ali sam po ko zna koji put našao način da se vratim, preokrenem i trijumfujem. Nisam se dobro osećao zdravstveno u prethodnih tri dana, mečevi su bili prilično iscrpljujući, nadam se da ću biti spreman za sutrašnje finale, rekao je Novak posle meča.

Novak je odlično ušao u duel i već u prvom gemu stekao brejk prednosti. Iako je u narednom gemu imao četiri gem lopte za potvrdu brejka, Rubljov je uspeo da oduzme Novaku servis i izjednači na 1:1. Koliko su gemovi bili neizvesni govori podatak da su prva tri gema susreta trajali čak 20 minuta. Pri vođstvu ruskog tenisera od 4:3, Novak je sjajnim servisima spasio tri vezane brejk lopte i izjednačio na 4:4. Nekoliko jeftinih grešaka u poslednjem gemu koštale su Novaka prvog seta. 7:5 za Rubljova posle 59 minuta.

Ruski teniser je i u drugom setu nastavio da pruža vrhunski tenis, a sreća mu je bila značajan saveznik kod mnogih poena. Novak je u drugom gemu spasio jednu brejk loptu, da bi u petom propustio veliku šansu u vidu tri vezane brejk prilike. Srpski teniser je i u nastavku bio bliži brejku ali se Rubljov svaki put izvukao. Fenomenalnom igrom u taj-brejku Novak je posle 7:3 izborio igranje seta odluke.

I u odlučujućem setu Novak je bio bliži brejku, ali Rus nimalo nije popuštao. U četvrtom gemu je imao 15:40 na servis rivala, ali je Rubljov ponovo bio dobar kada je bilo potrebno. Kao što je Rus učinio u prvom setu, tako je Novak u trećem, došao do brejka u poslednjem gemu i stigao do još jedne neverovatne pobede ove nedelje u glavnom gradu Francuske.

Statistika: as poeni (17-16), dvostruke servis greške (5-2), direktni poeni (36-49), neiznuđene greške (33-36), broj osvojenih poena (117-113).

Poslednja Novakova prepreka na putu ka osvajanju sedme titule na Mastersu u Parizu biće 17. teniser sveta Grigor Dimitrov koji je u polufinalu bio bolji od sedmog nosioca Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:3, 6:7, 7:6.

Biće to njihov 13. međusobni okršaj. Novak vodi 11-1, a poraz od bugarskog igrača nije pretrpeo od 2013. godine.

Finale „Rolex Paris Masters“-a odigraće se u nedelju od 15 časova.

Fotografija: Profimedia

Podeli post