Najbolji teniser svih vremena i prvi nosilac je posle velike borbe, povrede, ostavljenog srca na terenu i preokreta u drugom setu savladao Stefanosa Cicipasa (8) rezultatom 6:3, 7:6 (7:3) u okviru četvrtfinala Olimpijskih igara u Parizu.

„Zabrinut sam jako. Završio sam meč, bol je popustio iako je bio jak i oštar dva gema nakon onog što se desilo. Da li sam se udario ili okliznuo, ne znam ni sam. Sve je ličilo na četvrto kolo Rolan Garosa koje sam uspeo da završim, ali sam sutradan saznao da imam težu povredu. Zadovoljan sam pobedom ali sam zabrinut za sledeći dan“, rekao je Novak posle susreta.

Usledilo je i pitanje: Šta treba da se dogodi da Đoković zaigra u polufinalu?

Novak je na to uzeo krst sa svoje ogrlice i poljubio ga. „To treba da se dogodi, molim se Bogu“, rekao je kratko Novak.

Meč je trajao dva časa i tri minuta, a Novak je posle 0:4 u drugom setu uspeo da vrati oba brejka i slavi u taj-brejku.

Vlasnik 24 gren slem titule je prvi set odigrao maestralno. Svaki segment igre je funkcionisao besprekorno, a brejk u četvrtom gemu bio mu ulaznica za 1:0 u setovima (6:3).

Cicipas je u drugom gemu drugog seta uspeo da oduzme Novaku servis i povede sa 2:0. Bolni izraz lica srpskog tenisera u trećem gemu (zbog problema sa nedavno operisanim desnim kolenom) zabrinuo je sve. Kretanje je bilo vidno otežano, a Cicipas je ubrzo došao i do 3:0. Usledio je medicinski tajm aut za Novaka, nakon čega je pretrpeo novi brejk zahvaljujući kojem je Grk stigao do 4:0. Sjajna borba u nastavku. Novak ne samo da je vratio jedan brejk, već i drugi, i posle 2:5 izborio izjednačenje, 5:5. I sedmi taj-brejk u njihovim međusobnim duelima pripao je Novaku, a isti mu je doneo rekordno četvrto polufinale na Olimpijskim igrama.

Statistika: as poeni (6-3), dvostruke servis greške (1-3), direktni poeni (28-24), neiznuđene greške (25-26), broj osvojenih poena (82-69).

Novak će se za finale olimpijskog turnira u petak boriti protiv Italijana Lorenca Muzetija (11).

Italijanski teniser je u četvrtfinalu iznenadio Nemca Aleksandera Zvereva, trećeg nosioca i branioca titule iz Tokija (7:5, 7:5).

Drugi polufinalni par čine Karlos Alkaraz (Španija, 2) i Feliks Ožer-Alijasim (Kanada, 13).

Fotografija: AP

Podeli post