Deuce: Zašto je Novak nezaustavljiv u 2011.


Photo: Getty Images

Ove sezone nijedan igrač na ATP turu nije rešio zagonetku zvanu Novak Đoković. Bivši profesionalac i teniski analitičar Džastin Gimelstob obrazlaže zašto Srbin trenutno ima niz od 39 pobeda u susret Rolan Garosu. Ali, čak i ako se otkriju tajne uspeha Đokovića, to ne znači da će Srbina neko uspeti da pobedi uskoro.

Novak Đoković je četvrtu godinu za redom završio sezonu na broju 3 svetske rang liste, iza Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Do početka 2011. godine odigrao je 11 Gren Slem turnira od svog prvog velikog pehara koji je osvojio na Otvorenom prvenstvu Australije 2008. Iako možda zvuči kao kliše, istina je da se na 2011. gledalo kao na godinu koja je biti ili ne biti za momka iz Beograda.

Izgledi da se i petu godinu zaredom nastavi dvovlašće Rodžer – Rafa nisu se dopali ovom igraču izvanrednog talenta. Đoković je odgovorio jednom od najboljih serija pobeda na početku sezone u modernoj eri, pobedivši 37 uzastopnih mečeva, osvojivši sedam titula, uključujući i Otvoreno prvenstvo Australije i sva četiri turnira serije ATP World Tour Masters 1000 na kojima je igrao, pobedivši Federera tri puta i Nadala četiri puta – sve u finalima Mastersa. Sada je spreman da postane svetski broj 1.

Da, Đokovićev bekhend je najbolji, a njegovi riterni nisu sa ovog sveta. Ali za razliku od svojih prethodnika na njihovom vrhuncu, njegov uspeh ne zavisi od jednog ili dva elementa, pre od kombinacije oštroumne tehnike, konstantnosti, atleticizma, igre u odbrani i kretanja. Bivši svetski broj 1 Džim Kurijer kaže: „Đoković trenutno ima sve u paketu. Kombinacija brzine njegovih udaraca i površine terena koju pokriva je impresivna. Može da vam ‘naudi’ sa bilo kog dela terena.“

Novak dominira ovim sportom zahvaljujući svim tim elementima. Njegove veštine zajedno stvorile su jednačinu za koju nijedan igrač u 2011. nije pronašao rešenje. Najbolje rangirani Amerikanac Mardi Fiš, koji nikada nije pobedio Đokovića u prethodnih šest susreta, bio je brutalno iskren ocenjujući igru Srbina: „Igrao sam protiv svih vrhunskih igrača, ali Novak mi je najteži protivnik jer nema slabosti. Sa Rodžerom, neverovatnim kakav jeste, osećate kao da imate plan igre, pokušavajući da igrate na njegov bekhend. Sa Rafom imate osećaj da možete da pokušate da odugovlačite i dobijete lake poene na servis jer stoji dublje na terenu. Sa Novakom, ne postoji sigurno mesto da udarite loptu. I kao rezultat toga osećate veliki pritisak kada igrate sa njim.“

Ovde, tamo, svuda…

Kamen temeljac Novakove igre je njegovo kretanje. Pokriva teren bolje nego bilo koji drugi teniser i koristi svoju brzinu kako u napadu tako i u odbrani. „Novak je trenutno najbolji igrač kada je u pitanju kretanje što menja način na koji momci igraju, osećaju se nelagodno“, kaže 14-ostruki Gren Slem šampion Pit Sampras. Kurijer dodaje: „Brzina i pokretljivost mu daju vremena da bude strpljiv i da igra najbolji tenis kada je neophodno.“

Novakova fleksibilnost, snaga i ravnoteža sjedinjeni predstavljaju ogroman pritisak na njegove protivnike, primoravajući ih da udaraju bliže linijama, što vodi do većeg broja neiznuđenih grešaka. Novak je redak sportista u kojem se spajaju moćna snaga i eksplozivnost. Ako pogledate bolje primetićete njegov precizan rad nogu: kratki prilagodljivi koraci, način na koji meri duge razdaljine produžujući svoj iskorak, a zatim povremeno kako naglo može da ubrza u drugu brzinu i da pređe iz odbrane u napad jednim zamahom reketa.

Federerov trener Pol Anakone objašnjava: „Novak udara više direktnih poena iz odbrane nego iko drugi u ovom trenutku i to je razlog zašto je tako teško igrati protiv njega. Kombinacija njegovog kretanja, pozicioniranja na terenu i samopouzdanja čine gotovo nemogućim dovesti ga u tešku situaciju na terenu.“

Udarac koji najbolje predstavlja primer Đokovićeve sposobnost da pređe iz odbrane u napad je kada je duboko ispružen u svom bekhend uglu. Većini igrača sa dvoručnim bekhendom nedostaje opseg i snaga u odbrani kada skinu jednu ruku sa reketa. Novak je, međutim, u stanju da drži svoja stopala ispod sebe, da se namesti i stabilizuje na levoj nozi, da se okrene i otisne istovremeno. Umesto da udari pasivan ili neškodljiv udarac, on je u stanju da izvede krajnje brz i precizan udarac.

Novak izlazi na teren sa ozbiljnim ‘oružjem’ da iskoristi svoju pokretljivost. „Trenutno ima najbolji bekhend na svetu i najbolji je u prelasku iz odbrane u napad“, kaže Fiš. Anakone dodaje: „Neki teniseri su sjajni odbrambeni igrači, ali Novak je poseban jer nije da samo brani teren, već se brani napadački.“ Novakova tehnika je besprekorna a njegov tajming i udarci su vrhunski. To mu omogućava da kontroliše i nameće igru sa sredine terena. Kurijer kaže: „Podseća me na Agasija na vrhuncu, kada je Andre udarao loptu tako rano, diktirajući igru sa sredine terena, terajući protivnike da besomučno trče.“

Skupljanje

Najživopisnija slika u 2011. godini je Novak koji stoji u blizini osnovne linije, udarajući sa centra terena. često izgleda kao da igra ping – pong protiv nekog od igrača sa najjačim udarcima na svetu, odstupajući i upijajući brzinu dok tera svoje protivnike da trče s jedne strane terena na drugi. Novak snima teren preciznošću hirurga, njegov reket je skalpel, rezovi su precizni. Novakov talenat mu pomaže da gospodari upotrebom vremena i otrgne ga od svojih protivnika.

Kao što bivši Agasijev trener Daren Kejhil kaže: „Najbolja stvar koju Novak radi je ta što smanji teren za svoje protivnike. On načini svoju stranu terena mnogo manjom zbog svog pozicioniranja i ranog udaranja lopte.“ Fiš se slaže: „Pokušavate da gađate delove terena koji nisu pokriveni, ali on se kreće tako dobro i ne možete da pronađete prostor na terenu da udarite loptu dalje od njega.“

Postoji više načina na koje Đoković postiže ovo. Jedan od načina je da snažno udari loptu: veći iskorak pri udarcu i lopta brže stiže do protivnika. Novakovo samopouzdanje i izvođenje udaraca omogućavaju mu da zamahne slobodnije i agresivnije nego u bilo kom trenutku svoje karijere. Drugi način je da se lopta udari što ranije, jer postoji eksponencijalna vrednost pri udaranju lopte rano u odskoku, što smanjuje vreme za oporavak vašeg protivnika. Novak stalno stoji blizu, ako ne i unutar, osnovne linije, i njegov kontakt sa loptom je najraniji u tenisu. Ova vrsta tenisa obično nosi veći rizik. Međutim, zbog njegovog tajminga, tehnike, rada nogu i ruku, Novak je sposoban da igra tenis visokog rizika veoma uspešno.

Ovo je najočiglednije u lakoći menjanja pravca lopte. Nema igrača u tenisu koji menja pravac lopte tako neprimetno. Većina igrača, čak i na elitnom nivou, ima tendenciju da radi ono što inače radi tokom razmene udaraca, zadržavajući unakrsan obrazac dok lopta ne bude ‘kratka’. Novak je izvanredan iz bilo kog ugla, na bilo koji udarac u bilo kom trenutku razmene, što ga čini nepredvidivim. On takođe i najbolje završava poene, preciznim udarcima niz liniju sa obe strane. Sve ovo izbacuje njegove protivnike iz ravnoteže i čini da se osećaju nelagodno. Kurijer kaže: „On je jedan od najboljih koje sam ikada video kako završava poene paralelama posle unakrsnih udaraca, a to je rezultat njegovog tajminga, tehnike i rada nogu.“

Izvanredne su promene koje Novak donosi na teren, nijedan igrač bez vrhunskih udaraca ne može da dominira ATP World Tour-om kao što on to radi u 2011. Novak je trenutno najbolji u svetu u dve oblasti: ritern i bekhend. Sampras je nedvosmislen: „Njegov bekhend je sjajan i ne poklanja lako poene. Izgleda da ima savršen procenat uspešnosti prelaska iz napada u odbranu.“

Pokoravanje Rafe

Najveći dokaz njegove superiornosti na bekhend strani je kako meša najrazornije i najefikasnije udarce u tenisu: opako uvijeni kroskort forhend Rafaela Nadala u desnoruki bekhend. Novak je pobedio Rafu četiri puta u 2011., u finalima ATP World Tour Masters 1000 turnira. Novakova sposobnost da stoji čvrsto, da ne ustukne, da često odigra loptu niz liniju da preusmeri tok razmene udaraca na Rafin bekhend, otkriva njegov pravi talenat.

Novak je kao golman u hokeju na servis riternu, naizgled svuda, vraćajući udarce protivnika nazad sa dubinom i preciznošću. Najvažnija statistika u muškom profesionalnom tenisu je koliko često napravite brejk, a Novak vodi na toj listi ATP World Tour-a ove godine, osvojivši zapanjujućih 43% procenata gemova kada njegov protivnik servira. Njegov pregled terena, čvrst zamah i sposobnost da apsorbuje udarce i preusmeri tempo pomogli su mu da dominira kada njegovi protivnici ne ubace prvi servis. Takođe vodi na ATP listi kada su u pitanju osvojeni poeni na drugi servis protivnika – 59%.

Kurijer kaže: „Doveo je ritern na novi nivo. Tera Vas da trčite za svakom loptom i vraća loptu nazad onome ko servira tako brzo“. Kejhil kaže da „Novakov uspeh počinje od njegovog riterna. Ima najbolji ritern na svetu i to mu omogućava da izbaci protivnika iz koloseka već tim prvim udarcem“.

Posle više od sedam godina naizmenične vladavine Federera i Nadala, veliki su izgledi da će se Đoković uzdići do samog vrha muškog tenisa u ponedeljak posle Rolan Garosa. Ukoliko Nadal ne odbrani titulu, Novak će postati broj 1, bez obzira na svoj učinak. Ako Nadal osvoji šesti put trofej Rolan Garosa, Đoković će biti broj 1 ako se plasira u finale.

Ako Đoković postane novi br. 1, to će biti nagrada za njegovu dugotrajnu nadmoćnost i naporan rad, i biće vesnik novog početka u muškom tenisu. Kao što Kurijer kaže: „Zabavno je zavaliti se i posmatrati kako se još jednom letvica podiže na ATP World Tour-u“.

Autor: Justin Gimelstob (Deuce)

Podeli post