Đoković protiv Monfisa u četvrtfinalu US Opena


Novak Đoković zabeležio je i četvrtu pobedu na ovogodišnjem US Openu.

Srpski teniser, koji je postavljen za trećeg nosioca turnira u osmini finala srušio je 21. igrača ATP liste, domaćeg tenisera Mardija Fiša rezultatom 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 6:1. Okršaj je trajao jedan čas i 50 minuta.

Ovo je peti trijumf Novaka u isto toliko susreta sa 28-godišnjim Amerikancem.

Od samog početka meča fantastični Đoković držao je izuzetno visok nivo igre na Artur Eš stadionu. Padova u igri apsolutno nije bilo, a Fiš je na kraju morao da se zadovolji plasmanom u četvrto kolo poslednjeg Grend Slema u 2010.

Veliko iznenađenje je podatak o as poenima: 5 za Novaka, samo 3 za Fiša! Što se tiče direktnih poena, Novaku je pripalo 30, 17 više nego Fišu. Novak je načinio 28 neiznuđenih grešaka, dve manje od američkog tenisera.

Prvi brejk u meču načinio je Novak u drugom gemu i poveo sa 2:0. Odgovor je stigao je sa druge strane, američki teniser smanjuje na 2:1. Usledio je i treći brejk u nizu. Do istog stiže Novak za prednost od 3:1. U sledećem gemu Srbin je došao do zalihe od tri gema, koju je čuvao do završetka seta.

U drugom setu prvi brejk dogodio se u petom gemu, pripao je Novaku, koji je poveo sa 3:2. Potom je Novak fenomenalnom igrom spasio tri vezane brejk šanse Fiša i set rutinski priveo kraju.

Načetog Fiša, Đoković je dokrajčio u trećem setu oduzevši mu servis čak tri puta.

„Bio sam veoma fokusiran na svoju igru od prvog do poslednjeg poena. Svaki put kada bi dobijao šansu za poen, koristio sam je. Odlično sam vraćao Mardijeve udarce i dobro me je služio servis. Vrlo sam zadovoljan svojom igrom i imam puno samopouzdanja pred naredne mečeve. Najviše mi se dopada što podižem nivo igre iz meča u meč i nadam se da će tako biti i narednih dana“, rekao je Novak.


Najlepši poeni meča (highlights)

četvrtfinale je na programu u sredu. Novakov protivnik u borbi za polufinale biće 17. nosilac turnira, Francuz Gael Monfis, koji je maksimalnim rezultatom savladao sunarodnika Rišara Gaskea (6:4, 7:5, 7:5).

„Većina naših mečeva je bila duga i fizički zahtevna. I poeni su, takođe, kao po pravilu dugi i ima mnogo proklizavanja. On je jedan od fizički najbolje pripremljenih igrača i jedan je od najjačih na ATP turu. Igrali smo dosta puta i među nama nema tajni. Ako igra kako zna, može da pobedi svakog, zato što je neverovatno brz i jak i mnogo udaraca može da vrati. Zato moram da budem spreman i strpljiv, da čekam svoje šanse“, podsetio je Đoković na prethodne duele sa Monfisom.

Novak protiv godinu dana starijeg Monfisa ima stopostotan učinak – 4:0.

2009: Masters Pariz, finale – 6:2, 5:7, 7:6
2008: Olimpijada Peking, četvrtfinale – 4:6, 6:1, 6:4
2006: Rolan Garos, osmina finala – 7:6, 7:6, 6:3
2005: US Open, prvo kolo – 7:5, 4:6, 7:6, 0:6, 7:5

Podeli post