Drama, preokret i drugo kolo US Opena za Novaka!


Novak Đoković uspešno je rešio prvi veliki zadatak na Otvorenom prvenstvu SAD u tenisu.

Naš najbolji teniser proveo je tri časa i 40 minuta na Artur Eš stadionu, spasio 2:1 u setovima i 3:1 u četvrtom, da bi potom načinio veliki preokret i savladao 45. tenisera sveta i svog sunarodnika, Viktora Troickog rezultatom 3:2.

Po setovima, to je izgledalo ovako: 6:3, 3:6, 2:6, 7:5, 6:3.

Pri rezultatu 1:1 u uvodnom setu, Novak je spasio dve brejk lopte posle čega je u šestom gemu uspeo da oduzme servis Viktoru i bez većih problema povede sa 1:0 nakon 6:3.

Drugi set Troicki je počeo furiozno. Na svoj servis je poveo sa 1:0, a potom oduzeo Đokoviću početni udarac. Najbolje rangirani srpski teniser imao je odmah šansu da uzvrati svom prijatelju i oduzme mu servis, ali je Troicki snažno servirao i odbranio se, za vođstvo od 3:0. Do kraja seta Viktor je čuvao tu prednost i posle identičnog rezultata izjednačio na 1:1.

U trećem setu Novak nije imao rešenje da zaustavi Viktorov nalet. Troicki je nastavio agresivnu i motivisanu igru, uz odličan servis. Kao rezultat toga treći teniser sveta je pretrpeo dva brejka, u trećem i sedmom gemu za 2:6 i vođstvo Troickog u setovima od 2:1.

S obzirom da su načinili gotovo identičan broj neiznuđenih grešaka, duplo veći broj direktnih poena Troickog „krivac“ je scenario iz drugog i trećeg seta.

četvrti set nije počeo kako treba po Novaka. Na samom startu novi brejk Viktora, a ubrzo potom 2:0, pa 3:1. Novak je u petom gemu spasio brejk loptu, koja bi Viktoru donela prednost od dva brejka. Ovaj gem bio je prelomni, jer je u sledećem Novak načinio sjajan povratak, konačno slomio otpor protivnika i izjednačio na 3:3. A, onda je kontrola nad setom prešla u Novakove ruke, što je posebno došlo do izražaja u dvanaestom gemu kada treći nosilac koristi prvu set loptu na servis rivala i uvodi susret u peti set!

Odlučujući set otvorio je svojim servisom Novak, ali je Viktor bio taj koji je poveo sa 1:0. Neposredno u sledećem Đoković vraća brejk i sve se još jednom okreće u korist bolje rangiranog srpskog tenisera. Novak u četvrtom gemu pravi novi brejk, koji mu je praktično bio ulaznica za drugo kolo poslednjeg Grend Slema u 2010. godini.

„Bilo je užasno na terenu. Stalno čekate na neki oblak, na svoju senku. Viktor je igrao fantastično. U većem delu meča je bio bolji. Nikada nije ovako servirao. Iscedio me je i presrećan sam što sam ipak pronašao način da se izvučem. Znate, kada se ne osećate fizički dovoljno jaki, počnete u sebi malo da paničite. To koristi vaš protivnik i nije vam lako. Ti momenti su pravi izazov za svakog sportistu“, rekao je Đoković.

Na pitanje novinara koliko je teško igrati protiv prijatelja na ovako važnom takmičenju, Novak je naglasio da tada do izražaja moraju doći profesionalni motivi.

„Naravno da je teže igrati protiv nekog koga lično poznajete. Morate imati u svakom trenutku pobednički stav i ne obazirati se na to ko je prekoputa vas. Ipak, u tim mečevima je izraženiji i respekt prema protivniku i veće vođenje računa o ponašanju jer vam je blizak prijatelj. Viktor i ja se dugo znamo, od devete godine. Odrasli smo zajedno igrajući za juniore. Zajedno i treniramo. Na mom prvom zvaničnom turniru u životu, već u 2. kolu sam naleteo na njega. Uništio me je tada. Igramo zajedno i u Dejvis kupu, puno zajedničkih pobeda je iza nas. Imali smo mnogo lepih trenutaka. Šteta što je morao da ispadne jer je igrao sjajno“, završio je Novak.



Statistika meča: as poeni (4-23), duple servis greške (4-6), direktni poeni (41-66), neiznuđene greške (43-61), broj osvojenih poena (159-158).

U drugom kolu US Opena, Novak će u četvrtak igrati protiv Nemca Filipa Pečnera, koji je ekspresno savladao čeha Dušana Lojdu (6:3, 6:1, 6:1).

Pečner je trenutno 52. na svetskoj rang listi, a Novak se sa tri godina starijim rivalom do sada nije sastajao.

I, ne zaboravite, u sredu u 14 časova u rubrici Dnevnik Vas očekuje specijalno multimedijalno izdanje.

Podeli post