Drama večitih rivala pripala Federeru!


Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Masters turnira u Torontu.

Drugog tenisera sveta je posle dva časa i 22 minuta fantastične borbe pune preokreta savladao trenutno treći igrač ATP liste, Švajcarac Rodžer Federer rezultatom 6:1, 3:6, 7:5.

Ovo je deseta pobeda švajcarskog tenisera u 15 duela protiv Novaka.

Početak susreta obeležio je neuobičajeno veliki broj Novakovih neiznuđenih grešaka koje su Federeru donele dva brejka i olako privođenje prve deonice kraju ubedljivim rezultatom od 6:1.

I drugi set počeo je u znaku Švajcarca koji u uvodnom gemu nastavlja seriju, oduzima Novaku i treći put uzastopno servis, a potom i stiže do 2:0. Srpski teniser se tada potpuno neočekivano probudio, vezao tri gema i po prvi put u duelu poveo, 3:2. Pri ovoj prednosti Novak je propustio priliku za brejk i vođstvo od 4:2. Potom je u sedmom gemu spasio brejk lopte, da bi neposredno nakon toga došao do novog brejka, koji mu je doneo vođstvo od 5:3 i servis za izjednačenje, koji je uspešno realizovao iako je morao da spašava jednu brejk loptu.

Za razliku od prvog seta, Novak je u drugom načinio 13 direktnih poena (Federer samo 7) i 17 neiznuđenih grešaka (Federer 22).

Odlučujući set doneo je veliku dramu koja je počela brejkom Federera i vođstvom od 4:1. Novak je uspeo da anulira ovu prednost rivala i izjednači na 4:4. Pri rezultatu 5:5 Srbin je imao tri prilike da oduzme servis Švajcarcu, ali je Federer sjajnim servisima uspeo da se izvuče iz neugodne situacije. U predstojećem gemu Novak je „kažnjen“ za propuštenu šansu, gubi svoj servis gem i poklanja finale najboljem teniseru svih vremena.

„Nikako nisam mogao da pronađem svoj ritam. Posle nepunih pola sata on je dobio set, a da ja praktično nisam pružio nikakav otpor. Kasnije sam se vratio u igru. Mnogo bolje sam ‘osećao’ lopticu, ali to sveukupno nije bila jedna od mojih boljih partija. To, naravno, ni malo ne umanjuje zasluženu pobedu Federera“, rekao je Đoković.

Prema tome, Novak će na najnovijoj rang listi koja će biti objavljena 16. avgusta pasti na treću poziciju, dok će se Federer popeti na drugo mesto.

Nakon učešća na Masters turniru u Torontu, Novak će američku seriju turnira nastaviti u Sinsinatiju (tvrda podloga, 3.000.000 $).

Srpski teniser postavljen je za drugog “kosturaša”, tako da će u prvom kolu biti slobodan. U drugom kolu očekuje pobednika susreta između sunarodnika Viktora Troickog i čeha Radeka Štepaneka.

Podeli post