Džoker pokazao svoju ozbiljnu stranu


Iako plasman u finale Dejvis kupa verovatno ne može da bude nadoknada za poraz od Rafaela Nadala u finalu US Opena, svakako je obradovao Noleta.

Iako je naporne dve nedelje završio kao druga violina, iza svetskog broja 1, koji je kompletirao Grend Slem titule i obezbedio status najbolje plasiranog igrača na svetu na kraju godine, Novak je odbio da pogne glavu.

Manje od tri dana posle poraza u finalu, Novak je prkosio fizičkoj iscrpljenosti i džetlegu i već bio u Beogradu za meč Srbije u polufinalu Dejvis kupa protiv prošlogodišnjih finalista, češke Republike, spreman da igra za svoju zemlju.

Tog vikenda, u kojem je Rodžer Federer odlučio da ne nastupi za Švajcarsku u plejofu protiv Kazahstana, Novak je bio jedini igrač u akciji iz najboljih 6 na svetu, pokazujući patriotizam koji bi navijači Engleske voleli da vide u svojoj fudbalskoj reprezentaciji.

“Siguran sam da ću biti u stanju da pobedim umor, jer imamo ogromnu motivaciju i želju da se plasiramo u finale,“ rekao je pred polufinalni okršaj.

Ali, uprkos bezrezervnom entuzijazmu, svetski broj 2 je imao stomačne probleme i bio je primoran da gleda poraz druga koji ga je zamenio, Viktora Troickog. Njega je u prvom meču savladao Radek Štepanek.

Janko Tipsarević je impresivnom pobedom nad Tomašom Berdihom obezbedio da česi ne dođu do skoro nedostižnog vođstva, a Novak se izvukao iz kreveta u subotu i izašao na teren. Izgubio je od Štepaneka i Berdiha u četiri seta meč dubla u paru sa Nenadom Zimonjićem; čehe je jedna pobeda delila od finala.

Razumljivo je što Novak nije pružio svoju najbolju igru, bio je vidno umoran. Njegov partner je bio taj koji je lošije odigrao, naročito na svoje servis gemove.

Posle poraza u dublu, Novak je mogao da kaže da ne želi dodatno da se zamara igrajući singl – nakon tri haotične nedelje, bilo bi mu oprošteno da je iskoristio umor, džetleg ili čak bolest kao izgovor.

Ali, prvi srpski teniser koji je osvojio Grend Slem titulu u pojedinačnoj konkurenciji, još jednom je zaslužio mesto u sportskoj istoriji svoje nacije, predvodeći Srbiju do prvog finala Dejvis kupa.

Odgovaralo je i to što je Novakov meč bio četvrti – čovek koji je izgubio finale US Opena sa toliko dostojanstva i elegancije, uradio je ono što se od njega očekuje i nije preuzeo slavu za to. Ta čast je prepuštena Tipsareviću, koji je zasluženo dobio pohvale I pobrao aplauze nakon što je savladao Štepaneka za treći poen i istorijsku pobedu za Srbiju.

“Tipsarević je junak ove veličanstvene pobede, dokazao je da je pravi šampion i ostao izuzetno smiren pod velikim pritiskom“, rekao je Novak o saigraču.

Ipak, Tipsarevićeva pobeda ne bi bila tako važna da se Novak nije borio do poslednjeg atoma energije da izjednači i da omogući da se igra odlučujući peti meč.

Novak je već izgubio prvi set u nedelju ujutru protiv finaliste Vimbldona Berdiha kada je posle jednog pada izgledalo da je povreda kolena ozbiljna i da će se srpska bajka i san o plasmanu u finale raspršiti, ali u sportu koji je u suštini pojedinačan, Novak se pokazao kao sjajan timski igrač.

Da je Novak pobedio u finalu Njujorka, nema sumnje da bi imao energije da igra u Beogradu. Bol posle poraza; patnja zbog ‘pada’ na poslednjoj prepreci crpe energiju igrača.

Posle poraza Endija Marija od Federera u finalu Otvorenog prvenstva Australije u januaru, britanskom broju 1 je trebalo četiri meseca da povrati svoju igru.

Nikada nećemo znati da li bi Novak bio toliko zagrejan za Dejvis kup da je osvojio pehar US Opena.

Ali, pred bučnom publikom u Beogradu, „Joker“ je otvoreno pokazao emocije, stavljajući razočaranje u Njujorku čvrsto iza sebe.

Autor: Jo Carter (ESPN)
Prevod: Jelena Vukajlović

Podeli post