Kakve dve nedelje za Novaka!

Nakon prošlonedeljnog trijumfa u Tel Avivu, Novak je šampion i ATP turnira u Astani.

Najbolji srpski teniser i četvrti nosilac je u finalu „Astana Open“-a demonstrirao svoj najbolji tenis i savladao trećeg nosioca Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:3, 6:4.

Pobedom u Astani Novak se i zvanično plasirao na završni turnir u Torinu (13. – 20. novembar) i postao prvi teniser u 2022. godini koji je osvojio sve kategorije turnira: ATP 250 (Tel Aviv), ATP 500 (Astana), ATP 1000 (Rim) i gren slem (Vimbldon).

„Ovo je izuzetan turnir. Bili ste neverovatni, jako ljubazni prema meni i mom timu tokom čitave nedelje. Fantastična dobrodošlica, izuzetna organizacija, odlična hrana i restorani, hoteli. Ne možemo dovoljno da vam zahvalimo. Ovo što radite sa nacionalnim teniskim centrom ovde je impresivno. Čestitam vam. Moj tim, uvek je tu, u dobrim i lošim trenucima. Hvala što verujete u mene i što ostajete uz mene, cenim to. Hvala svima vama, atmosfera je bila sjajna, podrška prema meni jedna od najboljih koje sam imao. Nadam se da se uskoro ponovo vidimo“, rekao je Nole na ceremoniji posle meča odluke.

„Nisam mogao da tražim bolji restart od onog koji je usledio nakon finala Vimbldona. Jako sam motivisan da završim sezonu na način na koji sam igrao tokom ove dve nedelje“, završio je Novak.

Novak je svoje 128. ATP finale počeo sigurno, bez problema na svoj servis. Identična situacija bila je i sa druge strane mreže. U osmom gemu, Cicipasov nivo igre je nešto opao, Novak je to iskusno iskoristio i došao do brejka koji mu je posle 32 minuta igre doneo osvajanje prvog seta rezultatom 6:3.

U istom ritmu Novak je odigrao drugi set. Samo jedan brejk, u petom gemu, bio mu je dovoljan da susret zaključi u svoju korist sa svega sedam neiznuđenih grešaka tokom jednog časa i 15 minuta.

Statistika meča: as poeni (1-1), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (15-12), neiznuđene greške (7-25), broj osvojenih poena (58-39).

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je Masters u Parizu koji će se odigrati od 31. oktobra do 6. novembra.

Novak je šestrostruki osvajač „Rolex Paris Masters“-a, a u prošlogodišnjem finalu je nadigrao Danila Medvedeva (4:6, 6:3, 6:3).

Fotografija: Astana Open

Podeli post