Fenomenalni Nole po drugi put u karijeri šampion Australijen Opena!


Photo: Getty Images

Fantastične dve nedelje u Melburnu Nole je krunisao osvajanjem druge Grend Slem titule na Australijen Openu!

Endi Mari (5. nosilac) bio je poslednja prepreka srpskog tenisera na putu do još jednog ogromnog uspeha! Nole je bio i više nego ubedljiv na putu do 19. trofeja u karijeri – 3:0, po setovima 6:4, 6:2, 6:3.

Meč je trajao dva časa i 39 minuta.

Tako se Novak revanširao Britancu za sva tri poslednja pretrpljena poraza i poveo u međusobnim duelima sa 5-3.

Da rezimiramo… U poslednjih 14 dana u Melburnu redom su padali Marsel Granoljers, Ivan Dodig, Viktor Troicki, Nikolas Almagro, Tomaš Berdih, Rodžer Federer i Endi Mari. Ono što impresionira je činjenica da Nole u tri završna meča protiv Top 10 igrača nije izgubio nijedan set!

Titula na Otvorenom Prvenstvu Australije doneće Novaku dodatnih 1640 poena, što će ga približiti Rodžeru Federeru na samo 85 poena zaostatka.

I set. Put ka drugoj Grend Slem tituli Nole je počeo da krči u poslednjem gemu uvodnog seta, kada pravi prvi brejk u meču za vođstvo od 6:4. U ovom periodu igre, koji je trajao 59 minuta, teniseri su napravili čak 29 grešaka (15-14) i znatno manje direktnih poena (8-7). Na krajnji ishod prvog seta najviše je uticala smirenost srposkog tenisera u najbitnijim trenucima.

II set. Nole na krilima, raspad sistema Britanca. Srbin vezuje sedam gemova u nizu i stiže do 5:0 nakon dva brejka. Mari uspeva da vrati jedan u sedmom gemu, smanji na 5:2, ali ne i da sačuva svoj servis u narednom koji Novaku donosi vođstvo u setovima od 2:0 (6:2). U ovom setu Nole je greške sveo na minimum, samo 6, naspram 13 Britanca.

III set. Uzbuđenje je doživelo vrhunac, a brejkovi su pljuštali sa obe strane. Ipak, ključni je bio peti brejk u setu, koji je u osmom gemu pripao Novaku. Isti mu je omogućio da na svoj servis posao okonča rutinski i dođe do još jednog Australijen Opena nakon što je tačno pre tri godine trijumfovao u ovom gradu.

Statistika meča: as poeni (6-6), dvostruke servis greške (0-4), direktni poeni (26-21), neiznuđene greške (33-47), broj osvojenih poena (106-78).

„Ovu pobedu posvećujem porodici, braći, devojci Jeleni, ali i narodu Srbije koji je uz mene toliko godina iako ima mnogo problema. Moj tim je najbolji tim na svetu. Tenis jeste pojedinačni sport, ali ljudi iz pozadine su ti koji vam omogućuju da pružite maksimum, kao što sam to učinio ja“, rekao je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Novak je takođe čestitao Mariju na drugom uzastopnom finalu u Melburnu.

„čestitam Mariju na sjajne dve nedelje. Znamo se već jako dobro i dugo, nije mi lako da igram protiv tebe, ali doći će uskoro i tvoje vreme.“

Britanac je ocenio da je Novakov trijumf na turniru potpuno zaslužen.

„Novače, apsolutno si zaslužio titulu posle svega što si prikazao. Ja nisam uspeo da ostvarim ono što smo zacrtali, ali vratiću se ovde ponovo, biće još prilika“, istakao je Mari.

Slavlje može da počne…

BRAVO MAJSTORE! čESTITAMO!

Podeli post