Ferer bolji od Đokovića, Nadal bez probema, dubl doneo Srbiji prvi poen! 2:1 za Španiju!


Photo by Srđan Stevanović (TSS)

Reprezentacija Španije povela je u duelu protiv Srbije sa 1:0 u okviru prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa u Benidormu.

Prvi poen za domaću ekipu doneo je David Ferer koji je sa 3:0 savladao trećeg tenisera sveta, Novaka Đokovića. Po setovima, rezultat glasi ovako: 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

I pre početka meča znalo se da će Novak imati mnogo teži zadatak nego pre sedam dana u finalu Dubaija protiv Ferera, koji tradicionalno svoje najbolje rezultate ostvaruje na „španskoj“ podlozi – šljaci, a kada se tome doda i prednost domaćeg terena, svaki komentar je suvišan.

Derbi prvog kola Svetske grupe u subotu otvorio je Novak svojim servisom. Španac odmah uspeva da napravi brejk i povede sa 2:0. Novak je potom vezao tri sjajna gema, poveo sa 3:2 i na servis rivala propustio dve šanse da povede sa 4:2. Ferer je to iskusno kaznio, oduzeo servis Đokoviću, poveo sa 4:3, i još jednim brejkom u poslednjem gemu došao do vođstva od 1:0 (6:3).

I u drugom setu Novak nije uspeo da nađe ritam na samom startu. Vrlo brzo 12. teniser sveta stiže do 3:0, Novak uspeva da vrati brejk, ali dva puta u nastavku se suočava sa problemom da u narednom gemu na svoj servis izjednači rezultat i donekle preuzme inicijativu protiv raspoloženog Španca, kome pripada i drugi period igre identičnim rezultatom (6:3).

U trećem setu Novak je zaigrao vidno agresivnije. Posle 3:1 za Ferera, Novak je vezao tri gema i poveo – 4:3. Pri rezultatu 6:5, srpski teniser je propustio dve set lopte na servis Španca i igrao se do taj-brejk. Iako prvi stiče prednost od jednog mini-brejka, Novak je u nastavku načinio nekoliko grešaka koje su ga koštale seta, samim tim i meča.

“Ne tražim opravdanje, ali činjenica je da sam na šljaci poslednji put igrao u maju ili junu prošle godine, a da ovde zbog kiše nismo imali dva cela treninga. Očigledno je da nisam pružio svoju najbolju partiju, da još nisam uspostavio ritam na ovoj podlozi… Tražio sam ga u toku meča, ali je Ferer u prva dva seta igrao dosta solidno i terao me na greške. U tim trenucima nisam imao strpljenja, pa je Ferer stigao do zaslužene pobede”, rekao je Đoković posle poraza.

U susretu koji je trajao 2 časa i 50 minuta najveći problem za Novaka bio je drugi servis, na koji je osvojio samo 17 od 50 poena. Takođe, Novak je načinio 59 neiznuđenih grešaka, čak 29 više od Ferera, koji je meč završio sa 26 vinera, 11 manje od Srbina.

Svetski broj jedan, Rafael Nadal povećao je prednost Španaca na 2:0 nakon rutinske pobede nad Jankom Tipsarevićem rezultatom 3:0, po setovima 6:1, 6:0, 6:2. Meč je trajao samo 95 minuta.

Nenad Zimonjić i Viktor Troicki doneli su Srbiji prvi poen i nadu da će u nedelju srpski tim moći da napravi preokret.

U fantastičnom meču u konkurenciji parova naš dubl bio je bolji od Felisija Lopeza i Tomija Robreda rezultatom 7:6, 6:4, 7:6.

U nedelju su na programu preostala dva singl meča, i ukoliko ne dođe do izmena sastaće se Nadal vs. Đoković i Ferer vs. Tipsarević.

Napred Srbi!

Podeli post