Još jedan neverovatan meč i još jednom Nadal! Nole, dobrodošao u Beograd!


Novak Đoković nije uspeo da odbrani prošlogodišnju titulu iz Rima, pošto je danas u fantastičnom finalnom meču na stadionu Foro Italiko poražen od svetskog broja 1, Rafaela Nadala rezultatom 0:2, po setovima 6:7 (2:7), 2:6.

Kao i u svim prethodnim duelima, i ovaj put su nam teniski velemajstori pružili vanserijsku zabavu, koja je trajala dva časa i tri minuta.

čini se da je u „sedamnaestoj epizodi večitog derbija“ mentalna borba igrala mnogo veću ulogu od fizičke, jer su obojica igrača tokom celog susreta pokazali odličnu spremnost. Ali, sreća je ponovo bila na strani Nadala…

Odmah u prvom gemu meča Novak je na svoj servis imao 40:15, kada je pokazao i prve znake nervoze. Nadal je to znao da iskoristi i došao do prvog brejka, koji je Novak „jurio“ do devetog gema. Pri vođstvu od 5:4 Španac je servirao za 1:0 u setovima, no tada je usledila prava i očekivana drama. Srpski teniser uspeva da napravi ribrejk, poravna na 5:5, ali u predstojećem gemu stiže novi uradac u vidu još jednog brejka momka rođenog u Majorki. Sve to ne bi imalo draž da Novak na neverovatan način nije uzvratio istom merom i izborio igranje taj-brejka.

Gubitak mini brejka pri četvrtom poenu, Novaka je potpuno izbacio iz ritma, i set pripada Nadalu posle 7:2.

U drugi set obojica tenisera ušli su kao da je tek početak meča. Na Novaku se nisu primećivale posledice zbog gubitka uvodnog seta posle velike borbe. U prvom gemu Rafa je imao 40:0, Novak je došao do brejk lopte, koju je briljanti Španac spasio. Sve do šestog gema vodila se ravnopravna borba, kada Novak više nije imao snage da parira Nadalu koji po treći put oduzima Novaku servis, i to potvrđuje završnim brejkom u poslednjem gemu za 6:2.

Događanja bi se sigurno odvijala u drugom pravcu da Novak nije načinio veliki broj grešaka, čak 40, što je 18 više od godinu dana starijeg Nadala. No, sa druge strane, statistika vinera je na strani srpskog igrača – 23:19.

Prilikom ceremonije, kada je organizator uručio pobednički pehar Rafaelu Nadalu, a Novaku pehar za drugo mesto na rimskom Mastersu, kao i čekove na 434, odnosno 203 hiljade evra, voditeljka programa zamolila je srpskog tenisera da još jednom ponovi, sada već legenadarnu imitaciju svog velikog rivala i prijatelja, Nadala.

Beograđanin se prvu nećkao, jer je još ranije rekao da ne želi više da imitira kolege, najviše zbog toga što je nekima to smetalo, ali kada je Nadal tražio da ponovi imitaciju, Novak je ipak pristao…



Ovom pobedom Nadal je poveo sa 13:4 u međusobnim duelima protiv Novaka, koji će morati da sačeka Masters u Madridu kada će mu se ukazati nova prilika da po prvi put u svojoj karijeri sruši „kralja šljake“ na “njegovoj“ podlozi.

Plasmanom u finale turnira u Rimu, Novak je obezbedio 600 ATP poena, ali suficita na ATP listi neće biti zbog neuspešne odbrane titule. Tako će Novak u ponedeljak nakon Serbia Open-a prvi put posle 13. avgusta 2007. godine pasti na poziciju broj 4 svetske rang liste.

Bilo kako bilo, pred Novakom je najveća poslastica – igranje ATP turnira u rodnom gradu pred domaćom publikom. Prvi Serbia Open počinje – sutra!

Tako da… vidimo se u Beogradu!

Podeli post