I treći meč na ATP turniru u Beogradu Novak je dobio posle sjajnog preokreta nakon izgubljenog prvog seta.

Trijumfom nad Karenom Hačanovim (Rusija, 3) rezultatom 4:6, 6:1, 6:2 prvi teniser sveta se plasirao u finale Serbia Opena, u okviru kojeg će se na Uskrs boriti za prvu titulu u 2022. godini, 87. u karijeri.

„Dobar dan svima. Srećan vam praznik. Želim vam sve najbolje, posebno zdravlja jer na to u poslednje vreme najviše mislimo. Zatim mira, ljubavi, sloge u proodici“, započeo je Novak obraćanje publici.

„Izgleda da je postalo rutina da izađem na teren i izgubim prvi set. Nešto ću morati da promenim pred meč sutra, da krenem bolje. Mada, ne bih se žalio i da izgubim prvi set a da trijumfujem“, rekao je srpski teniser kroz osmeh.

„Čestitke Karenu na sjajnoj borbi. Imao je izvanredan turnir. Ja sam u drugom i trećem setu odigrao svoj najbolji tenis na turniru i to me raduje pred finale. Na krilima podrške publike sam uspeo da preokrenem. Hvala vam puno. Ovo je najbolja publika na svetu. Nema lepšeg osećaja nego biti ovde pred vama.“

Poput prethodnih mečeva, Novak je i u polufinalu imao nešto sporiji start. Hačanov je iskoristio greške srpskog tenisera u uvodnom gemu i odmah mu oduzeo servis. Jurio je Novak taj brejk do samog kraja seta, imao jednu šansu u poslednjeg gemu, ali je Rus uspeo da se sačuva i posle 47 minuta dođe do prednosti.

Četvrti gem drugog seta potpuno je preokrenuo tok meča. Najbolji teniser sveta se razigrao, smanjio broj grešaka, iskoristio drugu brejk loptu, poveo sa 3:1 i postao Novak iz najboljih dana. Sa još jednim brejkom u nastavku Novak je ekspresno vratio rezultatsku ravnotežu ne dozvolivši rivalu nijednu brejk šansu.

Noletova serija nastavila se u odlučujućem setu. Oduzeo je servis Hačanovu već u prvom gemu a zatim potvrdio brejk za 2:0. Nakon sedam uzastopno izgubljenih gemova ruski teniser je u sledećem dobio servis gem i smanjio na 2:1. Novak ne samo da je sačuvao stečeni brejk u nastavku nego je isti duplirao u petom gemu i došao do nedostižne prednosti.

Meč je trajao jedan čas i 59 minuta.

Novakov protivnik u borbi za titulu biće drugi nosilac Andrej Rubljov iz Rusije koji je rutinski savladao Fabija Fonjinija (Italija, 6) rezultatom 6:2, 6:2 u okviru drugog polufinala.

Biće to njihov drugi međusobni duel. Prvi je pripao Novaku u Round Robin fazi prošlogodišnjeg završnog turnira u Londonu.

Finale je na programu u nedelju od 14 časova.

Podeli post