Iznenađenje u Njujorku. Aktuelni šampion US Opena završio je takmičenje na poslednjem gren slemu sezone već u trećem kolu turnira.

U duelu protiv 28. nosioca, Alekseja Popirina, Novak je prikazao igru daleko ispod svojih standarda, uz brojne greške, koje su omogućile Australijancu da zabeleži pobedu rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 6:4, 2:6, 6:4.

Novak nije uspeo da kapitalizuje prilike u prvom setu. Nakon što je srpski as propustio pet brejk lopti u šestom gemu, od kojih su tri bile uzastopne, Popirin je u devetom gemu iskoristio priliku i oduzeo servis Novaku bez izgubljenog poena. Potvrdivši brejk, Popirin je sa osam poena u nizu osigurao vođstvo od 1:0 u setovima.

Agonija se nastavila u drugom setu. U Novakovoj igri i dalje gotovo ništa nije funkcionisalo, a raspoloženi Australijanac je to iskoristio i došao do brejka u petom gemu. Srpski teniser do kraja seta nije imao ni jednu šansu da protivniku pripreti brejkom. Identičnim rezultatom, 6:4, Popirin je povećao prednost u setovima na 2:0.

Novak je na brejk čekao čitavih sat i 40 minuta i konačno stigao do njega u drugom gemu trećeg seta. Iako je Popirin uspeo da uzvrati i smanji rezultat na 3:2, Novak je u nastavku zaigrao odlučno i dominantno. Sa nova dva brejka došao je do ubedljivih 6:2, smanjivši zaostatak na 1:2 u setovima.

Srpski teniser nije iskoristio svoje šanse u četvrtom setu čime je vratio Popirina u život. Iako je Novak bio bliži brejku u prvoj polovini četvrtog seta (dve prilike u drugom gemu i dve u šestom), Australijanac je u petom gemu posle 11 minuta igre iskoristio četvrtu brejk loptu i poveo sa 3:2, potom i 4:2. Novaka su dvostruke servis greške koštale i sledećeg servis gema. 5:2 za Popirina, dvostruki brejk i servis za meč. Uspeo je Novak da vrati jedan brejk i smanji na 5:4, ali je Popirin zahvaljujući sjajnim servisima u poslednjem gemu stigao do najveće pobede u karijeri i duela protiv Frensisa Tiafoa (SAD, 20).

Meč je trajao tri časa i 19 minuta.

Statistika: as poeni (16-15), dvostruke servis greške (14-6), direktni poeni (40-50), neiznuđene greške (49-50), broj osvojenih poena (127-130).

Pred Novakom su dve nedelje pauze nakon kojih će nastupiti za Dejvis kup reprezentaciju Srbije u duelu protiv Grčke u Beogradu, u okviru Svetske grupe I.

Noletov kalendar za mesec septembar 2024. možete preuzeti ovde.

Fotografija: Profimedia

Podeli post