Novak nije uspeo da zabeleži drugu pobedu na „Srpska Open“-u i plasira se među četiri najbolja na turniru.

Prvi nosilac poražen je u dramatičnom četvrtfinalu ATP turnira u Banjaluci od zemljaka Dušana Lajovića rezultatom 4:6, 6:7 (6:8), u meču koji je trajao dva časa i 28 minuta i koji su obeležile neiskorišćene brejk lopte najboljeg tenisera sveta (1/16).

„On je igrao dobro, ja sam bio nekoliko nivoa ispod očekivanog. Sa ovom igrom ne mogu to da uspem, osećam se tromo, sporo, bio sam poptuno van udarca. Na momente sam igrao dobro, ali generalno dosta ispod nivoa. Dosta pasivno, dosta grešaka i rezultiralo je porazom. U nekim trenucima kada je trebalo odigrao je agresivnije, to je bila pozitivna promena. On čitav život igra mnogo dobro na šljaci, to je njegova podloga. Mentalno je sigurno ostao čvrst, to je napredak u odnosu na prethodne mečeve. Nadam se da ću biti dobar za Rolan Garos, tamo su uslovi potpuno drugačiji. U prošlim sezonama je bio spor početak i onda dosta bolja igra u završnici“, rekao je Novak posle meča.

Prvi set trajao je tačno jedan čas, a prvi je do brejka stigao Lajović, u trećem gemu. Novak je tokom naredna dva servis gema rivala imao po tri brejk šanse, ali nije uspeo da ih iskoristi i vrati rezultatsku ravnotežu. Ipak, pri rezultatu 3:4 konačno oduzima servis Lajoviću i izjednačuje na 4:4. 70. teniser sveta je u sledećem gemu nastavio da igra sigurno, čvrsto i agresivno, tako da je odmah došao do novog brejka i servisa za set. Novak je ponovo propustio tri brejk lopte i Lajović stiže do vođstva u setovima.

Novak je bio bliži brejku na startu drugog seta. U drugom gemu su mu se ukazale tri brejk prilike i ponovo nije uspeo da ih pretvori u osvojen gem. Tri gema kasnije, on je bio taj koji je morao da spašava dve brejk šanse rivala. Sledeći gem obeležile su nove dve nerealizovane dve brejk lopte Novaka. Vlasnik 22 gren slem titule je pri rezultatu 4:4 spasio tri vezane brejk lopte, a potom je set uveden u taj-brejk. Iako je imao 6:3, Novak je dozvolio Lajoviću da veže pet poena i dođe do zaslužene pobede, najveće u karijeri.

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je Masters u Rimu (10. maj – 21. maj). Nole je šest puta osvajao Masters u Večnom gradu (2008, 2011, 2014, 2015, 2022. i 2022.). U prošlogodišnjem finalu bio je bolji od Grka Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:0, 7:6.

Fotografije: Srpska Open

Podeli post