Dugo smo čekali novu tenisku majstoriju dvojice najvećih rivala u istoriji tenisa i dočekali smo je.

Rafa Nadal i Novak sastali su se u polufinalu Masters turnira u Rimu i odigrali još jedan spektakularni meč. Na kraju je trijumf pripao Špancu rezultatom 7:6 (7:4), 6:3 koji je tako smanjio prednost Novaka u međusobnim duelima na 26-25.

Iako nije uspeo da slavi protiv Nadala i plasira se u finale, Novak je potvrdio ono čega smo bili svedoci ove nedelje u prestonici Italije – žar i stara igra su tu i vrlo malo nedostaje da ga ponovo gledamo u prepoznatljivoj formi.

Strašan prvi set odigrali su srpski i španski teniser. Neverovatni poeni pljuštali su sa svih strana, kao u najboljim danima. Već u početnom gemu Nadal je spasio dve brejk lopte, a Novak je svoje servis gemove osvajao bez izgubljenog poena. Ipak, prvo rezultatsko otcepljenje načinio je Nadal u šestom gemu i poveo sa 4:2, zatim i 5:2. Uspeo je Novak da preciznim i agresivnim udarcima pritisne Španca, formira niz od tri gema i izjednači na 5:5. Jasno je bilo da će odluka „pasti“ u taj-brejku. U najdramatičnijem delu meča obojica tenisera su dali svoj maksimum, razmenili nekoliko mini brejkova, da bi na kraju sreća ipak bila naklonjenija sedmostrukom šampionu. Uvodni set trajao je jedan sat i 13 minuta.

U drugom setu su presudile nijanse i bolja fizička sprema drugog tenisera sveta, koji je u trećem gemu oduzeo servis Novaku bez izgubljenog poena. 11. nosilac se nije predavao u nastavku, dao je sve od sebe da pokuša da se vrati u duel, odigrao nekoliko maestralnih poena, ali je Nadal bio sigurniji u važnim trenucima.

„Meč je bio zaista kvalitetan. Uživao sam“, rekao je Novak posle susreta. „Odigrao sam četiri meča i uoči dolaska na turnir nisam ništa očekivao. Zadovoljan sam kako sam igrao u poslednja tri dana, veoma zadovoljan i nadam se da ću na Rolan Garosu tako nastaviti.“

Statistika: as poeni (4-1), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (26-22), neiznuđene greške (20-14).

Pred Novakom je sedam dana pauze nakon kojih će učestvovati na drugog gren slemu sezone, Rolan Garosu (27. maj – 10. jun).

Biće to njegov 14. nastup na Otvorenom prvenstvu Francuske, a posle igre koju je pokazao u Rimu možemo da budemo optimisti da će u Parizu nastaviti put povratka ka samom vrhu svetskog tenisa.

Pre dvanaest meseci Novaka je u četvrtfinalu Rolan Garosa zaustavio Dominik Tim (6:7, 3:6, 0:6) zbog čega će braniti 360 ATP poena.

Jedinu titulu na pariskoj šljaci Nole je osvojio 2016. godine i kompletirao karijeri gren slem.

Fotografija: AFP

Podeli post