London: Novak poražen od Nadala – 5:7, 2:6


U drugom meču grupe A završnog turnira u Londonu, Rafael Nadal revanširao se Noletu za poraz od pre dvanaest meseci u istoj fazi tačmičenja.

Posle jednog časa i 51 minuta krajnje neobičnog razvoja događaja Novak je poražen rezultatom 0:2, po setovima 5:7, 2:6 od prvog nosioca, koji je tako preuzeo čelnu poziciju na tabeli grupe A.

Neverovatnih 75 minuta trajao je prvi set u okviru koga smo videli sve dobre i loše strane sporta kakav je tenis. Novak je sigurnom i agresivnom igrom prva dva gema na svoj servis osvojio bez izgubljenog poena. Prvu brejk šansu propustio je u drugom gemu, da bi kazna stigla u petom, u kojem Nadal koristi treću brejk loptu. U ovoj prednosti nije dugo uživao, jer sa druge strane Nole uzvraća istom merom, 3:3. Sedmi gem protekao je u znaku dve spašene brejk lopte Novaka, da bi u sledećem počeli problemi sa sočivima, koji su Novaka u potpunosti izbacili iz do tada, sjajnog okršaja. Po povratku sa pauze obojica tenisera osvojili su svoje servis gemove bez izgubljenog poena, da bi u jedanaestom Nadal napravio novi brejk. Imao je Nole čak tri brejk prilike da iznudi igranje taj-brejka, no ova misija mu nije pošla za rukom.

Frustriran zbog krajnje neobičnog problema, koji mu je potpuno odvukao fokus sa meča, Novak je povećavao broj grešaka, dok je Nadal bio sve sigurniji. Španac vezuje dva brejka i dolazi do vođstva od 4:0. Do kraja meča po dva gema pripala su obojici igrača za konačnih 6:2 za Nadala.

„Neverovatna stvar mi se desila. Prvi put sam iskusio ovako nešto. Desno oko se izritiralo, pa od rezultata 5:5 u prvom gemu nisam mogao da igram. Nisam mogao ni da vidim loptu. Strašno. I dalje sam, ipak, na turniru. Imam velike šanse da prođem dalje. Porazgovaraću sa doktorom da vidim da se slučajno ne dešava nešto ozbiljnije (sa okom), pa se nadam da ću biti spreman za naredni meč“, rekao je Novak nakon susreta.

Nakon 23. duela dvojice tenisera, Nadal je povećao prednost nad Novakom na 16-7.

Statistika meča: as poeni (7-5), duple servis greške (1-0), direktni poeni (17-17), neiznuđene greške (31-15).

Postoji mnogo kalkulacija o raspletu u grupi A. Svi teniseri su još uvek u igri i niko nije siguran polufinalista. Izvesno je jedno: pobeda Noleta nad Rodikom i Rafe nad Berdihom, u petak vode srpskog i španskog tenisera u polufinale. No, sačekajmo da se odigraju preostala dva singla, kada ćemo konačno znati ko će nastaviti takmičenje na ATP World Tour finalu.

Podeli post