Magični Nole u finalu Rolan Garosa!

Po prvi put u karijeri Nole će se u nedelju od 15 časova boriti za titulu na Rolan Garosu, jedinom Gren Slemu koji mu nedostaje u kolekciji!

U drugom polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske najbolji teniser sveta je bez izgubljenog seta stigao do fenomenalne pobede nad trećim nosiocem Rodžerom Federerom posle dva časa i pet minuta igre na terenu Filip Šatrije – 6:4, 7:5, 6:3.

Ovim trijumfom Nole se revanširao Švajcarcu za poraz na istom terenu u istoj fazi takmičenja od pre tačno dvanaest meseci i došao u priliku da postane prvi teniser posle Rod Lejvera koji je vezao sve četiri Gren Slem turnira pre 43 godine.

Bez izgubljenog poena Noletu je pripao uvodni gem susreta. Ipak, prvi do brejka stiže Federer u petom gemu za vođstvo od 3:2. Ovu zalihu nije dugo čuvao jer je odmah u sledećem Novak uzvratio istom merom i poravnao rezultat na 3:3. Fantastičnim riternima srpski teniser u desetom gemu ponovo oduzima servis Švajcarcu i nakon 34 minuta odlazi na pauzu sa prednošću od 1:0 (6:4). U prvom setu Novak je načinio samo tri neiznuđene greške, Federer čak 17 što je donekle i presudilo ishod ovog perioda igre.

Usledio je neverovatan drugi set. U prvom gemu Novak je na svoj servis imao 40/0 ali je Federer uspeo da okrene situaciju u svoju korist i dođe do brejka, koji je duplirao u trećem gemu za prednost od 3:0. U sledećem gemu Srbin je anulirao jedan brejk, a nešto kasnije smanjio na 3:2. Nakon što je u sedmom gemu spasio tri brejk lopte, neverovatni Novak u osmom vraća i drugi brejk za izjednačnje – 4:4. Drama se nastavila. Federer pravi novi brejk i servira za set. Opet na scenu stupa Nole, vraća brejk i stiže do 5:5. U dvanaestom gemu Novak je potpuno razoružao trećeg nosioca, po šesti put ga lišio servisa i nakon 53 minuta igre osvojio i drugi set – 7:5.

Znatno manju tenziju videli smo u trećem setu. Nole na krilima, Federer bez rešenja. Odluka je pala u šestom gemu u kojem je Novak došao do novog brejka, a zatim i velike prednosti od 5:2, koju je sačuvao do samog kraja.

„Osećam se fenomenalno. Mislim da je ovo bio jako bitan meč za obojicu, pre svega za samopouzdanje. Uvek kada igram protiv Federera koji je jedan od mojih najvećih rivala očekujem težak duel sa puno emocija. Danas sam odigrao svoj najbolji meč na ovom turniru. Morao sam da budem skoncentrisan od samog početka. Malo je krenulo naopako, izgubio sam brejk, koji sam odmah vratio. On je dosta grešio, ja sam bio jako fokusiran, verovao sam da mogu da se vratim iako sam u drugom setu imao dva brejka zaostatka. Ovo je zaista neverovatna pobeda“, rekao je Novak posle meča.

Statistika meča: as poeni (6-9), dvostruke servis greške (2-3), direktni poeni (27-33), neiznuđene greške (17-46), ukupan broj poena (101-76).

U finalu snova u Parizu sastaće se Nole i Rafa, prvi i drugi teniser sveta.

Nadal, branilac titule, je u prvom polufinalu deklasirao sunarodnika Davida Ferera rezultatom 6:2, 6:2, 6:1.

Finale Rolan Garosa u nedelju biće 33. po redu okršaj Srbina i Španca. Prednost od 18-14 je na strani Nadala.

Ove godine sastajali su se tri puta. Najpre je Novak slavio u finalu Australijen Opena, da bi nekoliko meseci kasnije Rafa odneo pobede u finalu Monte Karla i Rima.

„Svi mi dobro znamo šta treba da uradim u finalu protiv čoveka koji je ovde u celoj svojoj karijeri izgubio svega dva-tri meča. Ništa nije nemoguće, verujem u pobedu“, završio je Nole.

Novak je već zaradio novih 480 poena za ATP listu, a titula u prestonici Francuske doneće mu dodatnih 800.

Photo: AP

Podeli post