Neuništivi gladijator Novak pobednik Masters turnira u Rimu!


Photo: Reuters

Istorija se piše danas, fenomen Nole se ne može zaustaviti…

Fantastičnom pobedom u finalu snova u Rimu nad Rafaelom Nadalom rezultatom 6:4, 6:4, neuništivi Novak je učvrstio status apsolutnog vladara u 2011. godini.

Ovo je Noletova sedma titula u sezoni, 25. u karijeri. Nestvaran odnos pobeda i poraza najboljeg srpskog tenisera od početka godine se nastavio – 37:0.


Pred svaki meč dvojice teniskih velemajstora očekujemo vrhunski spektakl i svaki put dobijemo mnogo više od toga. Tako je bilo i ovaj put. U dve nedelje, Novak je dva puta bez izgubljenog seta dobio Nadala na šljaci i nastavio san koji sanja pet i po meseci.

Oba tenisera su sigurno čuvala servis u prvom setu sve do osmog gema kada je Novak konačno uspeo da dođe do brejk lopte koju je odmah iskoristio i poveo sa 5:3. Nije se španski teniser predao, naprotiv, sprečio je Đokovića da na svoj servis dođe do prvog seta i vratio brejk. Ipak, zainatio se srpski teniser i opet oduzeo servis protivniku za osvajanje prvog seta – 6:4.

Zadržao je ritam Novak, poveo na startu druge deonice sa 2:0, ali znalo se da mu Nadal nijednog trenutka neće popustiti – Španac je izjednačio na 2:2. Usledila je gem po gem serija, Novak je poveo sa 5:4 i odlučio da maksimalno rizikuje u desetom gemu. Agresivnost se momentalno isplatila, imao je Novak tri vezane meč lopte, ali je Nadal sjajno servirao i došao do izjednačenja. Nije srpski teniser posustao jer on to nije u stanju. Izborio se i za četvrtu meč loptu i iskoristio je, osvojio i četvrti Masters ove sezone – 6:4!

„Ovaj meč nadmašio je finale Madrida. Dva puta uzastopno sam pobedio Nadala, koji je najbolji teniser na ovoj podlozi. Uspeo sam da izvučem maksimum iz sebe danas i dođem do neverovatnog uspeha. Prezadovoljan sam, želim da uživam u ovoj pobedi i spremim se za Rolan Garos“, rekao je Nole nakon meča.

„Uvek je zadovoljstvo biti ovde nakon što sam osvojio Rim 2008. godine. Hvala Rafi na sjajnom meču. Takođe, hvala brojnim navijačima koji su došli da podrže ovaj turnir. Posebna zahvalnost mojim navijačima, mojoj porodici, timu, organizatorima i sponzorima.“

Statistika dva časa i 13 minuta dugog meča: as poeni (0-0), duple servis greške (1-1), direktni poeni (26-15), neiznuđene greške (32-22).

Tokom 2011. godine Novak je dobio svih 13 okršaja protiv Top 10 igrača ATP liste. četiri puta pao je Nadal, tri puta Federer, dva puta Mari…

Nova rang lista biće objavljena u ponedeljak, 16. maja a na njoj će razlika između prvoplasiranog Rafe i drugoplasiranog Noleta biti samo 405 poena.

Već na sledećem turniru, drugom Grend Slemu sezone – Rolan Garosu (22. maj – 5. jun), Novak će kao apsolutni favorit napasti poziciju broj jedan!

Čestitamo Nole!

Podeli post