Nikada ne otpisujte ratnika! Nikada!

Prvi nosilac na Otvorenom prvenstvu Francuske ponovo je nemoguće učinio mogućim! Novak je preokrenuo meč osmine finala Rolan Garosa protiv Fransiska Serundola (ATP #27) i slavio rezultatom 3:2, po setovima 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Epski okršaj između srpskog i argentinskog tenisera trajao je čak četiri časa i 39 minuta nakon kojih je Novak oborio novi rekord – postao je teniser sa najviše gren slem pobeda u istoriji: 370! Time je pretekao Švajcarca Rodžera Federera (369).

„Kao i u prethodnom meču, pobeda je za vas“, najpre se Nole obratio navijačima na tribinama.

“U prethodnom duelu gubio sam 2:1 i tada ste mi u četvrtom setu dali energiju, tu su se stvari promenile. Još jednom potpuno isto i večeras, dali ste mi veliku podršku. Par poena sam bio udaljen od poraza u ovom meču. Moram da odam priznanje Fransisku za ono što je večeras pokazao i kako je odigrao ovaj meč. Ne znam kako sam pobedio. Još jednom hvala za ovu fantastinu podršku“, završio je Novak.

Ovo je Novakov drugi meč u tri dana u kojem je na terenu proveo više od četiri i po časa.

Iako je Argentinac pokazao fenomenalan tenis protiv branioca titule, Novak je zaslužio svaki naklon jer je od početka drugog seta kroz meč išao sa povredom desnog kolena, a u samoj završnici i sa krvavim kolenom i laktom.

Srpski teniser je odlično ušao u duel. Dva puta je oduzeo servis rivalu i posle 42 minuta igre došao do 6:1.

U trećem gemu drugog seta Novak je osetio bolove u desnom kolenu kada je usledio prvi medicinski tajm-aut. Po povratku na teren srpski igrač je imao problema sa kretanjem, ali je uspevao da odoli napadima Serundola. U šestom gemu je spasio četiri brejk lopte, ali isto nije uspeo da ponovi u dvanaestom. Argentinac koristi trinaestu brejk šansu u meču i posle 7:5 dolazi do izjednačenja.

Najveći uticaj na ishod drugog seta imao je drugi gem kada je Novak pretrpeo gubitak servisa. Isti nije uspeo da vrati do kraja pa je Serundolu pripao i ovaj period igre.

Nije bilo ni malo prijatno posmatrati Novakovu borbu sa kretanjem u četvrtom setu. Iako je dao sve od sebe, bolovi su ga onemogućavali da u većem delu pruži svoju igru. Ipak, bio je najjači kad je bilo najpotrebnije. Argentinski teniser je napravio brejk u petom gemu i stvorio zalihu od dva gema. Novak je skupio snagu da u osmom gemu vrati brejk, a potom u dvanaestom iskoristio četvrtu brejk loptu i meč uveo u odlučujući peti set, još jednom!

Novak je u petom setu pružio najbolji tenis od početka meča, odigrao pregršt spektakularnih poena i zasluženo trijumfovao. Iako je poveo 2:0, dozvolio je Serundolu da brejk odmah vrati i poravna na 2:2. Poslednja tri gema meča Novak je odigrao kao da nije sa ove planete. Uzeo je sva tri i izrežirao novi meč koji će se prepričavati.

Statistika: as poeni (6-3), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (52-68), neiznuđene greške (46-44), broj osvojenih poena (171-158).

Novak će meč četvrtfinala Roland Garosa odigrati u sredu, a za protivnika će imati Kaspera Ruda (Norveška, 7) koji je savladao Tejlora Frica (SAD, 12) rezultatom 3:1.

Fotografije: Profimedia

Podeli post