Nole od 0:2 do četvrtfinala RG-a!

Četiri časa i 18 minuta trajala je velika borba na terenu Filip Šatrije, koja je Novaku donela šesto četvrtfinale na Otvorenom prvenstvu Francuske.

U osmini finala Rolan Garosa Nole je uspeo da se posle 0:2 u setovima potpuno vrati u meč i savlada 22. nosioca Andreasa Sepija rezultatom 4:6, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5, 6:3.

Ovim trijumfom najbolji teniser sveta i prvi nosilac u Parizu nastavio je suvereno da vlada u međusobnim duelima protiv Sepija, 8-0.

Novak je na odličan način otvorio meč i poveo sa 3:0. Tada su počele da se nižu neiznuđene greške srpskog tenisera, Sepi vraća brejk i izjednačava rezultat na 3:3. U devetom gemu Novak je pretrpeo novi brejk koji Italijanu donosi vođstvo od 5:4 i servis za set. Iako je imao jednu brejk priliku za 5:5, Novak nije uspeo da je iskoristi, tako da je posle 49 minuta ipak poveo tri godine stariji rival.

Ni drugi set nije počeo dobro po Novaka. Sepi se prvi „dočepao“ brejka u petom gemu i poveo sa 3:2, zatim i 4:2. Sepi je pri rezultatu 5:4 servirao za vođstvo u setovima od 2:0, kada Novak  oduzima servis protivniku i unosi neizvesnost u drugi set, koji je odveden u taj-brejk. U najgorem mogućem trenutku, dvanaestom poenu, Sepi pravi mini brejk i dolazi do 2:0 posle 7:6 (7:5). Tokom drugog seta Novak je načinio 17 grešaka, dve više od Sepija i 7 direktnih poena, četiri manje od 22. nosioca.

Treći set Novak je započeo brejkom, koji je Sepi uzvratio odmah u sledećem. Nova serija brejkova otvorena je u petom gemu, dva su pripala Novaku, jedan Italijanu. To je donelo našem teniseru prednost od 4:3 koju je potvrdio brejkom u devetom gemu za 6:3 i smanjenje prednosti rivala na 2:1.

Četvrti set Novak je startovao na sjajan način. Slično prvom, Srbin je poveo sa 3:0, da bi potom Sepi uspeo da se vrati i ponovo izjednači na 3:3. Prelomio je brejk Novaka u dvanaestom gemu, koji mu posle 65 minuta igre donosi 7:5 i igranje odlučujućeg seta.

Odluka o pobedniku petog seta, a samim tim i meča pala je u šestom gemu u kojem je Nole slomio otpor Sepija a potom ovaj neočekivano dug okršaj priveo kraju bez veće drame.

„Igrao sam veoma loše i prošao sam zahvaljujući mom borbenom duhu. Sepi je veoma dobro igrao početna dva seta. Slabo sam ušao u meč, ali sam pokušao da ostanem pozitivan i ne paničim. I kada sam gubio sa 2:0 verovao sam u preokret i davao sam sve od sebe, jer sam borac. Ovo je jedan od dana kada vam ništa ne polazi za rukom. Nisam ušao u svoj ritam i morao sam da se potrudim da pobedim. A pobeda je jedino što je dobro. Moraću da igram mnogo bolje u nastavku turnira“, rekao je Nole po završetku meča.

Statistika meča: as poeni (5-6), dvostruke servis greške (2-4), direktni poeni (45-43), neiznuđene greške (77-81), ukupan broj poena (186-164).

Nole u četvrtfinalu Rolan Garosa čeka petog nosioca Žoa-Vilfrida Congu (Francuska) koji je posle maratona dobio 18. nosioca Stanislasa Vavrinku (Švajcarska) – 6:4, 7:6, 3:6, 3:6, 6:4.

Protiv Conge Novak ima učinak 5-5.

Photo: Getty Images

Podeli post