Prvi teniser sveta će se u subotu od 16 časova po srednjeevropskom vremenu boriti za peti trofej na „Dubai Duty Free Tennis Championships“-u.

Nakon tri fenomenalne pobede koje je ostvario u protekla četiri dana, Novak je posle velike borbe i preokreta savladao i Gaela Monfisa rezultatom 2:6, 7:6 (10:8), 6:1 i zadržao stopostotan učinak u duelima sa Francuzom (17-0).

Monfis je odigrao sjajan meč, pokazavši da je u izuzetnoj formi ove sezone. Obojica su na teren izašli sa 16 pobeda u 2020. godini. Francuz je, činilo se, ostavio iza sebe 16 prethodnih poraza od Novaka i bez opterećenja, sa mnogo samopouzdanja, napao najboljeg na planeti.

Gael je tri puta napravio brejk i Novak se našao u nezavidnoj situaciji u drugom setu kada je imao set i brejk zaostatka. Međutim, kao i uvek kada je najteže, dao je sve od sebe da nađe rešenje i uspeo da se izvuče iz nevolje. Vratio je brejk i izborio taj-brejk. Tada ponovo dolazi u naizgled bezizlaznu situaciju, susrevši se sa tri vezane meč lopte. Mnogi su tada pomislili da je Francuz na pragu prve pobede u karijeri nad Đokovićem, ali ne i on, šampion. Još jednom se vratio kao feniks i dobio dramatičan taj-brejk rezultatom 10:8.

Na krilima fantastičnog poduhvata, Novak je u trećem, odlučujućem setu, prosto pregazio rivala sa tri brejka za ubedljivih 6:1.

„Bio je bolji u skoro čitava prva dva seta. Imao sam sreću da se vratim u finišu drugog seta. Gael je igrao fantastično, jako ga je teško proći kada nastupi ovako. Dešavaju se ovakvi mečevi, žao mi je zbog njega. Pretpostavljam da je ovo bio jedan od mečeva gde sam morao da čekam pravu priliku. Morao sam da čekam šansu i iskoristio sam. Kod njegovih meč lopti sam se nadao da ću uspeti da uđem u poen i osvojim ih. Nažalost imao je i povredu, a kada je pravi, vrlo ga je teško dobiti“, izjavio je Novak posle meča.

Nakon susreta, francuski teniser je putem Instagrama poslao poruku Novaku.

„Ne mogu da te pobedim prijatelju, ali uvek mi je veliko zadovoljstvo da igram protiv tebe. Veliki si šampion, a to si pokazao i večeras. Želeo bih da se zahvalim svima na podršci u prethodne četiri nedelje. Te sedmice su bile veoma dobre. Idemo dalje.“

Statistika: as poeni (5-8), dvostruke servis greške (1-6), broj osvojenih poena (103-95).

Rival prvog nosioca u meču odluke u Dubaiju biće prošlogodišnji finalista, Grk Stefanos Cicipas (2), koji je u prvom polufinalu bio bolji od Britanca Danijela Evansa (6:2, 6:3).

Novak i Cicipas odigrali su četiri duela do sada i podelili pobede, 2-2.

Fotografija: Profimedia

Podeli post