Novak Đoković u nedelju će igrati 36. gren slem finale u karijeri i boriti se za rekordnu 24. titulu!

Najbolji srpski teniser koji će od ponedeljka započeti 390. nedelju na vrhu svetske rang liste je u polufinalu US Opena srušio 20-godišnjeg Amerikanca Bena Šeltona (ATP #47) rezultatom 6:3, 6:2, 7:6 (7:4) u „paklenoj“ atmosferi Artur Eš stadiona.

„Hvala publici na atmosferi, bili ste sjajni. Ovo su stvari koje me i dalje insipirišu, da ustanem ujutru i da radim protiv mladih momaka. Znao sam da ću igrati protiv američkih tenisera, pokušao sam da budem miran, išlo je sve kako treba, a onda je napravio brejk. Ovo je atmosfera u kojoj svi želimo da igramo“, počeo je Novak posle meča.

„Sjajno je da sam dobio u tri seta, sve je radio veoma dobro. Neke stvari su počele da se menjaju trećem, pretrpeo sam brejk, izgubio sam ritam i publika se uključila. Nije bilo lako da se zaključi, očigledno je da je imao jačinu, da je imao servis i veoma je nepredvidiv. Morao sam da ostanem na putu, da ostanem fokusiran, što sam i činio. Do ovog momenta, sve ide po planu, sve sam dobio 3:0 osim jedan meč koji sam morao da se vraćam od 0-2. Igrao sam protiv verovatno najboljeg servera koji je igrao ovde. Imao sam šansi, ali sam gledao da držim svoj servis, da zadržim procente, da mu ne dozvolim da priđe na mom drugom servisu. Mislim da sam uspeo. Sa zatvorenim krovom, problem sa vlažnošću je otklonjen. Znojili smo se, ali manje nego inače. Kvalitet tenisa je bolji, jer kada je pretoplo, vučemo se po terenu, kvalitet počinje da budem upitan. Sada imam poslednji zadatak – da se borim za titulu“, nastavio je Novak.

Meč je trajao dva časa i 39 minuta, a Novak je došao do 22. pobede u poslednja 23 gren slem polufinala.

Novakov protivnik je u meč ušao agresivno, igrajući na sve ili ništa. Novak je te napade uspeo da smiri, dođe do brejka u šestom gemu i povede sa 4:2, zatim i 5:2. Imao je srpski teniser četiri brejk šanse (tri vezane) za 6:2, ali se mladi Amerikanac vratio u gem i smanjio na 5:3. Nakon što je spasio jednu brejk loptu u narednom gemu, Novak je došao do prvog seta posle nešto više od pola sata igre.

Ključni period drugog seta bila je druga polovina istog kada je Novak dva puta oduzeo servis Šeltonu i još uverljivijim rezultatom stekao prednost od 2:0.

Treći set počeo je brejkom Novaka. Nakon što je poveo sa 4:2, Novaku je stao prvi servis i počeo je nešto više da greši. Amerikanac je to iskoristio, vratio brejk i poveo sa 5:4. Drugi favorit turnira je u sledećem gemu morao da spašava jednu brejk/set loptu, da bi u narednom iskoristio drugu brejk priliku i stigao do servisa za meč. Imao je Novak jednu meč loptu, ali je greškama dozvolio rivalu da iskoristi treću brejk loptu i odloži pobedu za taj-brejk koji mu je pripao rezultatom 7:4 posle Dejvis kup atmosfere na tribinama centralnog terena.

Statistika: as poeni (5-5), dvostruke servis greške (3-5), direktni poeni (28-30), neiznuđene greške (25-43), broj osvojenih poena (111-89).

Novak će u svom desetom finalu US Opena igrati protiv Rusa Danila Medvedeva (3) koji je iznenadio branioca titule Karlosa Alkaraza (Španija, 1) rezultatom 3:1.

Biće to njihov 15. međusobni duel (9-5) i prilika da mu se Novak revanšira za poraz u finalu US Opena 2021. godine.

„Očekujem najteži meč na turniru. Medvedev me je pobedio pre dve godine ovde. Biće to dobar meč uz kokice i neko dobro piće“, završio je Novak.

Meč odluke na Flešing Medouzu odigraće se u nedelju od 22 časa po srednjeevropskom vremenu, a Novak će se boriti za četvrtu titulu na poslednjem gren slemu u sezoni.

Fotografija: AP

Podeli post