Nole savladao raspoloženog Belučija i zakazao finale Madrida protiv Nadala


Photo: Reuters

Teže nego što se očekivalo, Nole je izašao na kraj sa Brazilcem Tomazom Belučijem i plasirao se u finale Masters turnira u Madridu po prvi put u karijeri.

Posle dva časa i devet minuta fizičke i mentalne borbe pune preokreta, srpski teniser je opravdao ulogu favorita i od 4:6, 1:3 došao do trijumfa nad 36. teniserom sveta rezultatom 4:6, 6:4, 6:1.

Sudeći po zvaničnom sajtu Asocijacije Teniskih Profesionalaca, Nole je sa 31-0 u 2011. godini ponovio rekord Bjorna Borga iz 1980. godine. I dalje je neprikosnoven Amerikanac Džon Mekinro, koji je 1984. godine na početku sezone vezao 42 pobede.

Verovatno se ni sam Novak ne seća kada je poslednji put ovako loše ušao u neki meč. U prvom setu je načinio čak 19 grešaka i samo pet direktnih poena. Sa druge strane Beluči, pun samopouzdanja, bio je u prednosti na oba polja – sedam grešaka i osam vinera. Jedini brejk Brazilac je napravio u petom gemu i sa razlikom od dve gema set rešio u svoju korist rezultatom 6:4. Koliko Novak nije mogao da pronađe svoju igru govori i podatak da je tokom celog uvodnog seta bio bez brejk prilika.

Noćne more nastavile su se u drugom setu, ali samo do polovine istog. Novak je najpre propustio tri vezane brejk šanse u drugom gemu, da bi potom poklonio servis gem Belučiju, koji je poveo sa 3:1. Kada je bilo najpotrebnije srpski teniser je zaigrao onako kako ume, konačno oduzeo servis Belučiju i izjednačio na 3:3. U desetom gemu Novak na spektakularan način koristi brejk/set loptu i identičnim rezultatom dovodi meč u odlučujući set.

Bilo je jasno da će završnica drugog seta doprineti jasnom uočavanju razlika u nivoima između tenisera u trećem setu. Iako je levoruki Beluči i dalje pružao snažan otpor Novaku, ništa mu nije pomoglo da spreči Srbina da dođe do dva brejka i konačnih 6:1.

Statistika meča: as poeni (6-5), duple servis greške (1-1), direktni poeni (15-22), neiznuđene greške (32-37).

U nedelju od 18:30 časova Nole će u finalu Masters turnira u Madridu igrati protiv večitog rivala, Španca Rafaela Nadala, koji je postavljen za prvog nosioca.

„Uvek želim da dobijem meč, ali znam da je Rafa neverovatan igrač, neverovatan borac i na šljaci beleži rezultate koje je teško i zamisliti. Uprkos tome, do poslednjeg poena ću verovati da mogu da ga pobedim i na ovom terenu“, rekao je Novak.

Nadal je u polufinalu posle izgubljenog prvog seta protiv Rodžera Federera rezultatom 5:7, uspeo da se vrati u meč i na sebi svojstven način osvoji naredna dva rezultatom 6:1, 6:3 i dođe do prilike da se bori i za treću titulu na domaćoj teritoriji.

„Biće to veoma, veoma težak meč koji mogu da izgubim, čak iako budem igrao izvanredno. Novak je u finale ušao posle 31 uzastopne pobede, ove sezone je osvojio sve turnire na kojima je igrao i to mu daje ogromno samopuzdanje“, rekao
je Nadal.

Iza Noleta i Rafe je 25 međusobnih duela. Od toga je devet pripalo Novaku, koji je savladao Nadala u poslednja dva susreta (finale Majamija i Indijan Velsa ove godine). Međutim, na šljaci Novak još uvek nije uspeo da pronađe rešenje za igru prvog tenisera sveta, a sastali su se devet puta na ovoj podlozi.

Ukoliko Novak sutra trijumfuje, razlika između njega i Nadala na novoj rang listi biće svega 805 poena. U suprotnom, Rafa će biti u plusu od 1.605 poena.

Srećno Nole!

Podeli post