Nole saznao put na Rolan Garosu

Najbolji teniser sveta saznao je svoj put na drugom Gren Slem turniru u 2012. godini.

Od 27. maja do 10. juna Nole će se boriti za titulu na Rolan Garosu, jedinom turniru iz Gren Slem kategorije koji mu nedostaje u kolekciji.

Petnaest dana trajaće borbe u arenama teniskog kompleksa u Parizu, da bi epilog „dobili“ 10. juna u vidu šampiona u muškoj konkurenciji koju sačinjava 128 tenisera.

Biće to sjajna prilika za Noleta da veže sva četiri Gren Slem turnira tokom dve uzastopne godine, s obzirom da je aktuelni šampion Vimbldona, US Opena i Australijen Opena. Pre Novaka to je pošlo za rukom samo Rodu Lejveru.

„Osvajanje četiri Grend slema u nizu bi mi neopisivo značilo, ali nisam o tome previše razmišljao, upravo da ne bih stvorio ogoroman pritisak“, naveo je Nole.

Mečevi prvog kola na programu su tokom prva tri dana turnira, koji će se odigrati na ukupno 20 terena, od kojih su tri glavna: Filip Šatrije, Suzan Lenglen i teren broj 1.

Odlukom žreba, Novak će debitovati u novoj opremi „Uniqlo“ protiv Italijana Potita Staraćea, koji na svetskoj rang listi zauzima 97. poziciju. Biće ovo njihov drugi međusobni duel. Jedini do sada pripao je Novaku u prvom kolu Vimbldona 2007. godine (6:0, 6:3, 6:4).

„Uvek razmiljam pozitivno i uvek se od sebe mnogo očekujem. Imao sam najboljih godinu i po dana u svojoj karijeri. Mislim da sam na vrhuncu karijere u ovom trenutku i definitivno želim ovo samopouzdanje da pretvorim u dobar rezultat na Rolan Garosu“, poručio je Novak u Parizu.

U nastavku takmičenja Noletovi potencijalni rivali su:

2. kolo: Lejton Hjuit (Australija, WC), Blaž Kavčić (Slovenija)
3. kolo: Jirgen Melcer (Austrija, 30)
4. kolo: Fernando Verdasko (Španija, 14), Andreas Sepi (Italija, 22)
Četvrtfinale: Žo-Vilfrid Conga (Francuska, 5), Žil Simon (Francuska, 11), Stanislas Vavrinka (Švajcarska, 18), Viktor Troicki (Srbija, 28)
Polufinale: Rodžer Federer (Švajcarska, 3), Tomaš Berdih (Češka, 7), Huan Martin del Potro (Argentina, 9)…
Finale: Rafael Nadal (Španija, 2), Endi Marej (Velika Britanija, 4), David Ferer (Španija, 6), Janko Tipsarević (Srbija, 8)…

Pre tačno godinu dana Novaka je u polufinalu Rolan Garosa porazio Švajcarac Rodžer Federer rezultatom 6:7 (5:7), 3:6, 6:3, 6:7 (5:7). Prema tome, Nole brani 720 poena.

Titulu i 2000 ATP poena u prestonici Francuske brani Španac Rafael Nadal, koji je u finalu bio bolji upravo od Federera rezultatom 7:5, 7:6, 5:7, 6:1.

Photo: Zdravko Stambolija

Podeli post