Nole se u nedelju bori za prvi Rolan Garos!

Nole se u nedelju bori za prvi Rolan Garos!

Šestom pobedom na Rolan Garosu Nole se približio na samo korak od osvajanja prve titule na drugom gren slemu sezone.

U dramatičnom polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske najbolji teniser sveta je savladao trećeg nosioca turnira, Britanca Endija Mareja rezultatom 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1.

Bio je ovo njihov tek treći međusobni okršaj na šljaci nakon kojeg je Novak povećao ukupnu prednost na 19 pobeda – 8 poraza.

Meč se igrao dva dana, a prekinut je u petak pri rezultatu 3:3 u četvrtom setu zbog mraka i najavljene oluje u Parizu.

Petak je bio prilično topao dan u prestonici Francuske. Temperatura na terenu je u jednom trenutku prelazila 30 stepeni. Već od prvog gema meča bilo je izvesno da nas očekuje velika borba na terenu. Prvi brejk napravio je Novak u osmom gemu. Naterao je Mareja na četiri neiznuđene greke i poveo je sa 5:3 bez izgubljenog poena. Usledio je briljantan servis gem srpskog tenisera koji je prvi set okončao rezultatom 6:3 osvojivši 12 od poslednjih 13 poena.

Početak drugog seta protekao je takođe u znaku Novaka. U petom gemu došao je do drugog brejka, koji je u sledećem potvrdio i poveo sa 4:2. Novim brejkom u devetom gemu Novak je obezbedio prednost od 2:0 u setovima (6:3).

Teniseri su u prvih deset gemova trećeg seta bili sigurni na svoj servis. Marej u jedanaestom dolazi do prvog brejka u susretu koji je u narednom gemu pretvorio u 7:5 i 2:1 u setovima.

Iako je u drugom gemu četvrtog seta naš teniser imao tri šanse za brejk, Marej je uspeo da se izvuče iz teške situacije i izjednači na 1:1. U sledećem gemu Britanac je oduzeo servis Novaku i poveo sa 2:1. Vođstvo Mareja kratko je trajalo s obzirom da je Novak uzvratio istom merom. Novi brejk za 2:2. Velika tenzija je bila prisutna na terenu u tim trenucima, a Novak je u šestom gemu izborio još dve vezane brejk šanse. Marej se ponovo izvukao i poravnao na 3:3. To je bio i poslednji odigran gem u petak, pošto je supervizor izašao i saopštio da nailazi oluja i da meč ne bi mogao da bude završen u petak.

Kada je igra nastavljena u subotu, Novak je svoja prva dva servis gema osvojio bez izgubljenog poena. Slično trećem setu, Marej u jedanaestom koristi Novakove greške, pravi brejk, a potom na svoj servis dolazi do četvrtog seta – 7:5.

Fenomenalni Novak kada je to najpotrebnije! Brejkovima u drugom i šestom gemu najbolji teniser sveta je otvorio vrata velikog finala (6:1).

„Ovo je bio najteži meč na turniru za mene, a i verovatno za njega… Igrali smo preko četiri sata. Meč se nije razlikovao mnogo od nekih prethodnih na grend slemovima. Očekivao sam veliku borbu, duge razmene udaraca, duge poene, dosta tranzicije iz defanzive u ofanzivu. Za to sam se i spremao. Psihički će mi ovo mnogo značiti, jer sam uspeo da pobedim i samog sebe, a i protivnika… Nadam se da će mi to pomoći u finalu“, rekao je Novak posle meča.

Polufinalni susret na terenu Filip Šatrije trajao je ukupno četiri sata i 9 minuta.

Nakon 43. meča u 2015. godini Novak ima fantastičan odnos pobeda i poraza, 41-2.

Statistika: as poeni (8-12), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (56-36), neiznuđene greške (48-48).

U svom trećem finalu Rolan Garosa Nole će u nedelju od 15 časova igrati protiv 9. tenisera sveta Stana Vavrinke, koji je bio bolji od Žo-Vilfreda Conga rezultatom 3:1, po setovima 6:3, 6:7, 7:6, 6:4.

Nole protiv Švajcarca vodi sa 17-3 u međusobnim duelima.

„Vavrinka je nezgodan protivnik i osvajanje gren slema je san svakog igrača. Igraće prvi put u Parizu u finalu, dok je moje treće, ali da bih pobedio moraću da budem strpljiv. Pripremiću se za nedelju što bolje mogu“, zaključio je Novak.

U dosadašnja dva finala, 2012. i 2014. godine, Novaka je zaustavio Španac Rafael Nadal kome se Srbin revanširao u četvrtfinalu ovogodišnjeg izdanja turnira (7:5, 6:3, 6:1).

Fotografija: Getty Images

Podeli post