Nole spasio dve meč lopte i srušio Federera za finale US Opena protiv Nadala!


Po drugi put u karijeri (posle 2007. godine), najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće u finalu Otvorenog prvenstva SAD!

Novak, koji je postavljen za trećeg nosioca poslednjeg Grend Slem turnira u sezoni, revanširao se Švajcarcu Rodžeru Federeru za poraze na poslednja tri US Opena.

Posle tri časa i 44 minuta i pet setova gladijatorske borbe, Nole je trijumfovao rezultatom 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5 u zapanjujućem meču pred prepunim Artur Eš stadionom.

Ovo je Novakova 26 pobeda od 31 odigrana meča u Njujorku.

Prvi set (51 minut). Već u drugom gemu Novak je propustio dve brejk prilike. U sledećem spašava jednu, da bi u šestom iskoristio treću brejk loptu za prednost od 4:2. Federer je u narednom gemu uzvratio na isti način, a potom i poravnao na 4:4. U jedanaestom gemu, srpski teniser se suočio sa padom koncentracije, Švajcarac stiže do brejka bez izgubljenog poena i u narednom isti realizuje u vidu osvajanja uvodnog seta rezultatom 7:5.

Drugi set (26 minuta). Potpuna dominacija Novaka. Brejkovi u drugom i šestom gemu za izjednačenje u setovima posle 6:1. Ovo je ujedno i prvi izgubljen set Federera na ovogodišnjem US Openu.

Treći set (48 minuta). Poput prvog, odluka je pala u samoj završnici. I pored izjednačene igre, u poslednjem, dvanaestom gemu trenutno drugi teniser sveta oduzima servis Novaku bez izgubljenog poena i opet vodi u setovima.

četvrti set (31 minut). Ponovo sjajno raspoloženi Novak i ponovo dva brejka kao u drugom setu za 6:2 i 2:2 u setovima.

Peti set (68 minuta). Tokom prvih šest gemova niko nije slutio gde će nas odvesti magija Đokovića i Federera. Švajcarac je pri vođstvu od 5:4 imao dve vezane meč lopte na Novakov servis, kada je naš igrač načinio nekoliko neverovatnih poena i iskoristio tek četvrtu gem loptu za 5:5. A, onda je došao na red gem za pamćenje u kome Novak lomi otpor velikog Federera, pravi brejk i pri rezultatu 6:5 dolazi u situaciju da servira za meč. Imao je tada Švajcarac 0:30 i jednu brejk loptu, ali je Noletovo šampionsko srce pucalo od samopouzdanja i presudilo. Game, set and match – Novak Đoković. Neverica na licu našeg tenisera i ogromno slavlje u boksu, na tribinama i u Srbiji!

„Teško je opisati trenutni osećaj! Pre samo deset minuta bio sam na korak od poraza, a sada sam pobednik. Sakupio sam poslednje atome snage, „zažmurio“ i udarao forhende bez milosti. Hvala ovoj fantastičnoj publici i svim mojim navijačima. Pamtiću ovaj meč do kraja svog života,“ rekao je Novak nakon okršaja.



Zahvaljujući plasmanu u finale US Opena, Novak će od ponedeljka, 13. septembra ponovo biti drugi teniser sveta! Srpski igrač će na novoj rang listi biti u suficitu za 480 poena (7.145), a trijumf u finalu doneće mu dodatnih 800 poena. Rodžer Federer nije uspeo da odbrani prošlogodišnje finale, tako da će izgubiti 480 poena (6.735) i pasti na treću poziciju.

U borbi za drugu Grend Slem titulu, Novak će se u ponedeljak od 22.00h po našem vremenu sastati sa prvim teniserom ATP liste, Špancem Rafaelom Nadalom, koji je bez većih problema izašao na kraj sa Rusom Mihailom Južnjim (6:2, 6:3, 6:4).

„Biće to sjajan meč. Pobeđivao sam Nadala na ovoj podlozi, ali mislim da je on favorit. Naravno, ne pada mi na pamet da se predam, jer sam u odličnoj formi i imam dosta samopouzdanja“, rekao je Novak.

Biće to 22. duel najboljih tenisera Srbije i Španije. Prvi reket sveta zabeležio je 14 pobeda, a trećeplasirani sa ATP liste duplo manje.

Međutim, Đoković je slavio u poslednja tri duela! Svi su odigrani 2009. godine, na tvrdoj podlozi i dobio ih je sa po 2:0 u setovima.

Podeli post