Nole srušio Nadala na šljaci po prvi put i pokorio Madrid!


Photo: Getty Images

Po prvi put u karijeri Nole je srušio Rafaela Nadala na šljaci!

čekao je srpski teniser na ovaj trenutak 5 godina i dočekao ga! I to u sred Španije!

Posle dva časa i 17 minuta neverovatne igre Novak je sa 2:0 u setovima – 7:5, 6:4, srušio „kralja šljake“ i preuzeo krunu u Madridu.


Tako se Novak revanširao Špancu za težak poraz u Madridu 2009. godine, kada je izgubio u čuvenom meču polufinala rezultatom 6:3, 6:7 (5:7), 6:7 (9:11).

Ovo je Noletova šesta titula u 2011. godini, a 24. u karijeri.

Pobedom nad Nadalom, Nole je još jednom dokazao da je trenutno neprikosnoven i bez konkurencije na bilo kojoj podlozi. U 26 međusobnih duela koliko je iza srpskog i španskog tenisera sada je 10-16.

U 2011. godini Novak je vlasnik 32 pobede i nijednog poraza! Premašen je rekord Ivana Lendla, premašen je rekord Bjorna Borga, ispred Novaka je još jedino Džon Mekinro, sa 42 pobede u nizu na startu sezone.

Novak je na početku finalnog duela učinio nešto što retko kome polazi za rukom kada igra protiv Nadala na šljaci. Pošto je spasio dve brejk lopte u uvodnog gemu, srpski teniser je dva puta profitirao na servis Nadala i poveo sa 4:0. U sledećem gemu, Španac je anulirao jedan brejk i smanjio vođstvo Novaka na 4:1. Pri rezultatu 5:3, Srbin je servirao za set, imao 30/0 i sjajnu priliku za 40/0, ali je Nadal uspeo da vrati i drugi brejk za 5:4. Usledio je gem za infarkt. Novak na servis Rafe propušta tri set lopte i rezultat je izjednačen – 5:5. Sledeći servis gem drugi teniser sveta osvaja sa lakoćom, da bi u dvanaestom gemu Novak još jednom slomio otpor Nadala, načinio i treći brejk i poveo u setovima sa 1:0 nakon 7:5 i 68 minuta igre. U ovoj deonici, srpski igrač je zabeležio 15 direktnih poena, sedam više od Nadala uz isti broj grešaka na obe strane, po dvanaest.

U prvom gemu drugog seta Nadal je osvojio najlepši poen meča lobom kroz noge, za kasniji brejk i 1:0. Odmah u narednom stiže identičan odgovor Novaka za 1:1. U narednih sedam gemova teniseri su bili sigurni na svoj servis. U desetom gemu magija Noleta, brejk i druga titula na šljaci u dve nedelje, sa kojom je naš teniser prekinuo Nadalom niz od 37 uzastopnih pobeda na ovoj podlozi.

„Danas sam izašao na teren sa dubokim uverenjem da mogu da pobedim. Znao sam da ću morati od prvog do poslednjeg poena da budem maksimalno agresivan i uspeo sam. Rafa, uvek je veliko zadovoljstvo igrati protiv tebe, velikog šampiona. Nadam se da ćemo se još mnogo puta sastajati na teniskim terenima u budućnosti. Hvala svima koji su omogućili da ovaj turnir bude organizovan na izuzetnom nivou, a hvala i mom timu, koji zajedno sa mnom prolazi i kroz dobre i teške trenutke“, rekao je Nole nakon što mu je uručen trofej u Madridu.

„Za mene je uvek čisto zadovoljstvo da igram u Madridu. Biću tu i sledeće godine, naravno. Ovoga puta pobedio je stvarno bolji. Novače, svaka čast na pobedi. Ovo što radiš je stvarno neverovatno. Moja prva pozicija više nije ugrožena, ona je izgubljena i samo je pitanje vremena kada će to i formalno biti povrđeno. Nema raloga da se zavaravam, to je realnost“, izjavio je Nadal.

Statistika meča: as poeni (3-3), duple servis greške (1-0), direktni poeni (26-17), neiznuđene greške (27-27).

Trijumfom u prestonici Španije, Noletu će pripasti svih 1000 ATP poena s obzirom da prošle godine nije učestvovao u Madridu.

Sledeća Novakova stanica je Rim, gde je trijumfovao 2008. godine. Biće to peto Noletovo učešće u „večnom gradu“ u kome brani četvrtfinale.

čestitamo Nole!

Podeli post