Nole u četvrtfinalu nakon „fudbalske utakmice“ protiv Bagdatisa!



Najbolji srpski teniser nalazi se na tri koraka od odbrane titule na Australijen Openu, koju je osvojio prošle godine.

Nakon tri časa i 15 minuta igre na Rod Lejver Areni, Novak je u ekstremno uzbudljivom meču četvrtog kola prvog Grend Slema sezone savladao Kipranina Markosa Bagdatisa rezultatom 3:0, po setovima 6:1, 7:6 (7:1), 6:7 (5:7), 6:2 i plasirao se u četvrtfinale turnira.

Zanimljivo je to da je ovaj meč igran tokom dva dana, jer je počeo u nedelju u 23.15h po lokalnom vremenu, a završio se u ponedeljak u 02.30h nakon ponoći.

No, to ni malo nije dovodilo u pitanje popunjenost Centralnog terena, na kome je tokom celog meča vladao trans po uzoru na fudbalske utakmice. Osrednja grupa navijača Markosa Bagdatisa neumorno je tokom celog susreta davala podršku svom pulenu kroz brojne navijače pesme i skandiranja koja su odzvanjala celim Melburn Parkom. Iako brojnija, Novakova publika uspela je u par navrata da nadjača raspoložene Kiprane i Grke.

Dvojica rivala koji su stari poznanici iz Rima i Vimbldona 2007. opet su odigrali jedan sjajan, maratonski i pre svega, meč za nerve ljubitelja oba tenisera. Susret je počeo snažnim tempom Novaka koji je od samog početka igrao u svom stilu. Uz odlične servise, sjajnu kontrolu poena, dobro nameštanje za udarac došao je dva puta u setu do brejk lopti i automatski ih iskoristio. Ubedljivo sa 6:1, prošlogodišnji pobednik Ozi Opena privodi ovaj deo igre kraju, što i sama statistika kaže: nijedan jedini viner za Bagdatisa.

Drugi set na veliko razočaranje Noletovih poklonika počinje u jednom drugom svetlu. Sada je prevlast u igri preuzeo Bagdatis, odmah je na servis Srbina izgradio dve brejk lopte i prvu iskoristio. Prednost je materijalizovana u narednom delu igre na 2:0. Novak je u četvrtom gemu servirao za svoj prvi u drugom setu i odigrao sjajno bez izgubljenog poena. Prva velika šansa se upravo javila u narednom gemu (2:1) pri rezultatu 40-15 za Srbina, ali obe propušta. Sreća je ipak bila na strani Novaka u ovom gemu koji je na kraju dobio. Nole je pokazao koliko brejk utiče na tenisera i uopšte na celokupni ishod seta. Dobija ubedljivo naredni gem za izjednačenje(4:4). Pored svih grešaka srpski teniser nekako dolazi do trenutka odluke u taj-brejku. Nole razornim tempom, jednim uspešnim izozovom, sjajno sakrivenim skraćenim udarcem završava ubedljivo 7:6 (7-1 u taj brejku).

U narednom periodu igre ritam je opao, Baghdatis i Novak su sigurni na svoj servis sa par izgubljenih poena na obe strane. I dalje Novak pravi veliki broj neiznuđenih grešaka, ali na sreću, njegov protivnik još više. Pri rezultatu 5:5 Bagdatis ima jednu šansu za brejk, ali ne koristi je i propušta sjajnu priliku za prednost. Ponavlja se situacija iz drugog dela igre, set ulazi u taj-brejk. Dva pokušaja drop šota, nepromišljeni potezi Beograđanina donela su Bagdatisu rezultat od 6-3, koji mu je bio dovoljan da smanji rezultat na 2:1 u setovima nakon 7-5, iako je Novak uspeo da vrati dva mini-brejka, ali je poklekao na svoj servis.

Odluka je pala u četvrtom setu, prvi brejk je Nole napravio pri rezultatu 3:2, imao je dve brejk šanse, a u drugoj je bio uspešan. Igralo se oštro, dugački poeni, praćeni burnim navijanjem i uzdasima iz publike. Ista situacije se desila pri prednosti Noleta od 4:2 gde opet oduzima servis Kipraninu i meč privede kraju protiv uvek neugodnog trenutno 97. igrača planete. Krajnji rezultat ovog seta je bio 6:2.

Ponedeljak je neradni dan za srpskog tenisera u Melburnu. Već u utorak Novak će se boriti za plasman u polufinale Australijen Opena, a rival će mu četvrti put u karijeri biti deveti teniser sveta, Amerikanac Endi Rodik, deveti teniser sveta. Prednost od 2:1 trenutno je na strani Srbina. Poslednji susret pripao je Novaku u četvrtfinalu prošlogodišnjeg US Opena.

“Mogu svaki drugi dan da igram po pet setova. Imam dovoljno vremena da se oporavim i sačekam veliki duel sa Rodikom“, izjavio je Novak za zvanični sajt turnira.

“Imao sam manjih problema sa žuljevima. Velike su vrućine i zato sam promenio patike. To se uvek dešava na početku sezone, nakon nekoliko meseci pauze bez mečeva“, dodao je Srpski teniser.

Američki teniser plasman u osam najboljih izborio je maksimalnom pobedom na Špancem, Tomijem Robredom (7:5, 6:1, 6:3).

Podeli post